Höga temperaturer väntas – sök svalka

Sunflower By Venkataramesh från Flickr.com

I slutet av vecka 27 väntas ännu högre temperaturer. I Skåne kommer vi inte upp till varningsnivåer (dagstemperaturer över 30 grader i mer än tre dygn), men värmen kan komma att påverka många av oss. Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, särskilt om du tillhör en riskgrupp. 

Värmen är något som många gått och längtat efter. Höga temperaturer och ihållande värme är för många semesterfirare det perfekta drömvädret. Men för äldre och små barn kan det istället vara tvärtom.

Alla kan påverkas av värmen men den som är äldre, kroniskt sjuk eller har ett funktionshinder är extra utsatt. Äldre och känsliga personer bör vara försiktiga, söka svalka och se till att få i sig tillräckligt mycket vätska. Men tänk också på saltbalansen.

www.dinsakerhet.se finns information och checklistor som kan vara bra att ta del av.

Varningar för höga temperaturer införde SMHI 2013. Följande varningskriterier används:

  • Meddelande om värmebölja: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26°C tre dagar i följd.
  • Klass 1-varning för värmebölja: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30°C tre dagar i följd.
  • Klass 2-varning för värmebölja: Klass 1-varning utfärdad och prognos på att perioden med maxtemperatur på minst 30°C kan bli längre än fem dygn och/eller maxtemperaturen ligger på minst 33°C tre dagar i följd.