Upptäck naturen och beträdorna

– Det finns flera fina möjligheter att uppleva vacker natur även i Staffanstorps kommun, ett fint sätt är att vandra längs våra beträdor, tipsar kultur- och fritidschef Mats Schöld.

(C) Lantmäteriet MS2009/08875, Staffanstorps kommun

När det är fint väder längtar många ut i naturen som finns på nära håll både runt Staffanstorp och i Hjärupstrakten. Ett sätt att uppleva naturen är att vandra längs våra 1,2 mil långa beträdor.

– Beträdorna är ett finurligt och unikt system som skapats i kommunen för att ge oss möjlighet att komma ut i naturen, trots att allemansrätten inte gäller på den odlade åkermarken, säger Mats Schöld.

Beträdorna är en stor möjlighet. Varför inte ta cykeln ut till beträdorna, ta med en ryggasäck och kaffetermos och vandra i naturen och njuta av lugnet. Ordet beträda är en ordlek där substantivet ”träda” och verbet ”beträda” parats. Beträdorna är fyra meter breda gräsbesådda klippta strängar i åkerkanterna, där vi kan vandra eller rida och uppleva kulturlandskapet och den skånska landsbygden på doftavstånd.

– Men ni som rider, tänk på att inte rida när det är för mjukt i markerna, då skadas beträdorna och blir svåra att reparera och vandra på, säger Mats Schöld. Merparten av beträdorna finns mellan Tottarp och Djurslöv. Det var markägaren och lokalpolitikern Anders Björkman som kom på den unika idén i slutet av 80-talet.

– Vi vill gärna utöka beträdorna. Markägare som är beredda att upplåta mark i sina åkerkanter ersätts av kommunen. Att kunna knyta ihop beträdorna med tätorterna är en vision och jag skulle gärna se att de under snörika vintrar kan användas till längskidåkning, säger Mats.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt