Skördefest i solsken och störtregn

Hundratals personer kom till skördefesten i Balders Hage på lördagen som blev mycket lyckad trots både rejält regnrusk och värmande solsken.

Skördefestfirarna i Staffanstorp fick uppleva om omväxlande lördag.
Ömsom vräkte regnet ner. Ömsom sprack himlen upp i vackert solsken och blå himmel. Bara för att efter en stund åter öppna skyarna för mer störtregn.

I Balders hage gick kommersen fint trots vädret, även om vätan och blåsten gjorde att skördefesten blåstes av ett par timmar tidigare än planerat.

Hundratals sökte sig till skördefesten där publiken kom och gick i en strid ström under fyra timmar trots att vädret växlade dramatiskt.

Sålde slut

– Vi har haft en jättefin skördefest. Det var strömmat till nya besökare hela tiden och utställarna verkade nöjda även om de var blöta och frusna, berättar projektledare Ivar Sjögren.

En av våra utställare sålde slut på allt och fick skicka efter mer och det är ju både roligt och ett gott betyg åt skördefesten.

De levande djuren lockade ut många barnfamiljer trots det osäkra väderläget.

Levande djur

Barnen fick möta getabocken Torsten och hela hans familj med fru och fem killingar från Romelebygdens allmogegetter i ett gethägn, lantbrukare Rolf Larsson från Kyrkheddinge byggde dagen till ära en kalvkätte i Balders Hage där två fina kalvar stod till beskådande och det fanns även levande kaniner, vaktlar och en tupp att beskåda, samt bjöds på gratis ponnyridning.

På scenen underhöll Linda Lundqvist med allsång för barn. Crazy Legs Linedancers hade uppvisning och lärde ut linedance till frivilliga hugade dansanta nybörjare.

Många arrangemang

Det var en fullmatad skördehelg i Staffanstorps kommun som lockade besökare även från grannkommunerna. Traktorns dag på Per Larssons Antique Tractor Museum på söndagen i Mossheddinge var mycket välbesökt. Det var även stor skördefest på Hvilan Utbildning AB i Kabbarp, Barnens Dag i Uppåkra och stor familjedag i Rondellen vid väg 108.

Tävlingarna

Två tävlingar genomfördes i Balders Hage. Rätt svar i barntävlingen Gissa djurens vikt: Killingen vägde 20 kg, kalven 298 kg, tuppen 4,1 kg och kaninen 3 kg. Vinnare är Malou Ljung, David Sällvik, Lovisa Axelsson, Selma Vensryd och Edvin Vensryd.

Vinnare i frågetävlingen är Inga-Gull Fridolfsson, Lisbeth Bengtsson, Anneli af Klinteberg, Ingalill Nilsson och Dan-Åke Hillman.
Barnen vinner en ryggsäck och de vuxna får en fin ljuslykta. Alla vinnare kan hämta ut sina priser i Medborgarkontoret.

Det var omväxlande regn och sol på Skördefesten i Balders Hage men trots det sökte sig 100-tals besökare dit på lördagen.

Skördehelgen 2015, getter. Foto: Ivar Sjögren

Barnen fick träffa både getter, kalvar, kaniner, vaktlar och en ståtlig tupp.

Traktorns dag på Per Larssons Antique Tractor Museum på söndagen i Mossheddinge var mycket välbesökt med cirka 800 besökare.