Som vilken resenär som helst!

– För att sammanfatta så skulle jag vilja uttrycka det så här: Det omöjliga blev möjligt. Vi har inte kunnat resa utomlands på flera år på grund av mitt handikapp, säger Ingrid Persson.

Makarna Ingrid och Börje Persson, 77 och 80 år, är två av 16 staffanstorpsbor som i maj i år fick åka på den tio dagars trygghetsresa som varje år arrangeras av Staffanstorps kommun. Fyra vårdpersonal från kommunen var med på resan som gick till Santa Pola i Spanien.

– För egen del kan jag säga att jag var som en resenär vilken som helst, jag kände inte att jag hade några begränsningar, säger Ingrid Persson.

– Jag är halvsidigt förlamad efter en inflammation i ryggmärgen. Sjukdomen debuterade 1979, för mer än 35 år sedan, med tilltagande invaliditet som följd. Jag har inte varit lika dålig hela tiden.

Kan inte nog prisas

– Jag måste understryka den fantastiska insatsen från kommunens personal. De kom med glatt humör, tålamod och även styrka, för kroppslig styrka behövs. Deras insats kan inte nog prisas.

– Det hela var mycket trevligt, vi bodde förstklassigt på en resort och togs väl om hand.

– Vi hade tillgång till en buss med handikapplift. Vi hade bland annat två badutflykter till stranden. Tyvärr blåste det rätt kraftigt så jag kunde inte bada. Men det var mycket bra upplagt. Personalen hade kontakt med en strandvakt som hjälpte till att bära mig till strandstolen.

Övriga dagar var det bad i poolen, bad i spaanläggningen på resorten där Ingrid också kunde delta tack vare vårdpersonalens insatser, samt restaurangbesök och marknadsbesök.

En dag var uppdelad så att anhöriga och vårdtagare kunde röra på sig var för sig.

– Att det är en trygghetsresa fick vi ett mycket påtagligt bevis för. En halvtimma innan bussen skulle gå till planet för hemfärden föll en av våra medresenärer och slog sig illa. Vår personal var omedelbart på plats. Det finns en liten vårdcentral på resorten som tog emot honom och läkaren sa att han absolut inte skulle flyga, risken att han skulle försämras var mycket stor. Detta innebar att en ur vår personal fick stanna kvar hos honom tills han kunde resa hem. Här kan vi verkligen prata om att ge trygghet.

Jätteglada över chansen

Makarna Persson har bott i Staffanstorp i många år och i samma villa i 16 år. Ingrid var chef på Lunds kommuns telefonväxel i tolv år innan hon blev sjuk. Maken Börje har varit teknisk chef inom Åkerlund & Rausing.

– Vi bodde i Osby i tio år. Det var visserligen charmigt, men kulturutbudet är så mycket större här i Staffanstorp, säger Ingrid.

De är glada att de fick chansen att åka med på trygghetsresan.

– Den här resan hade aldrig varit möjlig utan kommunens erbjudande. Vi var borta i tio dagar vilket är precis lagom, varken för kort eller för långt. Vi åker hemskt gärna igen.

Fakta

Trygghetsresorna vänder sig till Staffanstorpsbor som har kontakt och stöd från vård och omsorg. Syfte är att skapa möjlighet för anhörig som vårdar familjemedlem i hemmet att resa tillsammans med sin närstående under trygga former. Syftet är också att få chans att mötas, bilda nätverk samt möjlighet för den anhörige att få avlösning. Anhörig och närstående ska vara 65 år eller äldre. Antal platser är begränsad till 16 exklusive personal. Resorna omfattar max tio dagar.

Medföljande vårdpersonal erbjuder grundläggande hälso- och sjukvårdsinsatser enligt kommunens riktlinjer. Tidigare beviljade hemtjänstinsatser utförs enligt beslut. Kommunen bekostar boende och aktiviteter för både anhörig och dess närstående. Övriga kostnader bekostas av den enskilde.

Informationsträffar för resorna anordnas under februari månad. För frågor och intresseanmälan, kontakta Staffanstorps kommun; Susanne Bresby på 046-25 12 09 eller Pia Williams på 046-25 12 23.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.