Helmtrud Nyström i Staffanstorps konsthall – vernissage 11 oktober

Richard Fridh, 2:e vice ordf. i kultur- och fritidsnämnden hälsar välkommen till Helmtrud Nyströms vernissage i konsthallen den 11 oktober klockan 13.15. Pianisten Hans Pålsson spelar och berättar om Helmtrud Nyströms konstnärskap klockan 13.20.

Välkomna in i Helmtrud Nyströms magiska landskap. En värld full av berättelser om okända platser och främmande figurer. Helmtrud är en mycket suggestiv skildrare av det svenska landskapet. Målningarna visar scener med årstidskänsla, men ofta befolkade av märkliga gestalter som förefaller alienerade.

Hon säger själv: ”Jag har i mina naturbilder ofta försökt spegla ett dubbelt  främlingskap. Dels genom att de mänskliga gestalter som befinner sig i  scenrummet verkar isolerade från varandra, dels genom att den omgivande naturen, vars spelregler de inte känner till, verkar hotande. På samma sätt som storstadsbon som rört sig alltför långt bort från parkeringsplatsen kan drabbas av lockande men oroande ljud och synintryck från storskogen. Själv är jag född som centraleuropeisk stadsbo, men är ambivalent fascinerad av det nordiska landskapet. Caspar David Friedrich gav mig, liksom många av dagens konstnärer en utsiktsplats mot naturen”

Helmtrud kom till Sverige 1962 och har utbildats på både Målarskolan Forum och Grafikskolan Forum i Malmö. Hon utvecklade snart ett personligt bildspråk och har varit och är en flitig utställare både i Sverige och utomlands. Hon har belönats med många stora priser.

Utställningen pågår 11 oktober – 29 november

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »