Skolbarnen samlade in 15 000 kronor till UNHCR!

”Tillsammans gör vi skillnad!” var rubriken på den lördagseftermiddag nyligen när engagerade högstadieelever och lärare på Hjärupslundsskolan genomförde aktiviteter för att hjälpa människor på flykt.

– Detta känns jättebra, vi hör hela tiden nyheter om folk som behöver hjälp. Alla i Sverige borde hjälpa till på något vis, säger niondeklassaren Herdis Embla.

När vi möter henne ansiktsmålar hon sjuåriga Julia Larheden som ska bli tiger. Julia är på besök med sina föräldrar och lillasyster.

– Ett fantastiskt initiativ. Vi fick reda på detta i morse och är glada att vi kunde komma, säger föräldrarna Vera och Hannes.

Det var lördagen 10 oktober som elever och lärare på Hjärupslundsskolan i samarbete med Hjärups byalag bjöd in övriga kommuninvånare till en aktivitetsfylld eftermiddag för att samla in pengar till människor på flykt.
Aktivitetsdagen blev en riktigt succé. Hela 15 000 kronor samlades in till flyktinghjälp via FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det fanns massor av kul saker att göra: ponnyridning, hoppborg, café, lotterier, försäljning, ansiktsmålning, olika slags pyssel, dansworkshop, magi, fiskdamm, prova tennis, budo samt klädinsamling. Många hade sponsrat och skänkt och deltagarna kunde köpa klippkort med rutor som kryssades efter varje aktivitet.

– I stort sett ingenting har kostat något att skaffa in så alla insamlade pengar kan gå oavkortat till UNHCR, berättar Jenny Roos, lärare på Hjärupslundsskolan och en av ledarna för aktivitetsdagen.

– Man kan säga att både elever och lärare kom med idén. Många pratade om att vilja göra något, vi lärare bollade idéer mellan oss och sedan gick vi ut i klasserna och frågade vilka som ville vara med.

Ett 80-tal elever från de olika klasserna anmälde sig och ett tiotal lärare ställde upp ideellt. Alla kommuninvånare var inbjudna att delta via affischer och media.

– Det är jättebra att elever och lärare får göra något ihop på det här viset. Det skapar en känsla av solidaritet, vilket går hand i hand med det som står i läroplanen, och det visar att man visst kan göra skillnad, säger Jenny Roos.

En glad rektor Jonas Palmqvist-Svensson var också inne och arbetade ideellt den här dagen precis som alla andra:

– Det har verkligen varit ett stort engagemang. Elever, föräldrar och lärare har engagerat sig frivilligt och alla har sprudlat av idéer. Det har känts så enkelt. Varför gör vi inte detta oftare, funderar han nöjt.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt