Kommunen är först med ny app för grannsamverkan

Appen Coyards. Foto: Grannkompaniet AB

På kulturnatten släpps ett helt nytt digitalt verktyg för att öka tryggheten i Staffanstorps kommun genom grannsamverkan. Verktyget är en app för smartphones och läsplattor samt plattform för datorer, som grannar kan använda för att hålla säker kontakt med varandra.

Med den nya appen kan grannar hålla kontakt med varandra, dela information av olika slag och snabbt varna om något inträffar.
Staffanstorps kommun blir härmed återigen pilotkommun i ett trygghetsprojekt för invånarna.

Analysstrateg Patrik Runesson vid Staffanstorps kommun och närpolisen i Staffanstorp har medverkat vid utvecklingen av appen/plattformen som heter Coyards.

– Vi blev kontaktade eftersom vi är kända även utanför kommunens gränser för att arbeta aktivt med grannsamverkan för en trygg och säker kommun. Både jag och vår närpolischef Carina Roth tilltalades av att på detta sätt kunna bidra till att skapa tryggare och bättre förutsättningar för grannar att kommunicera på, säger Patrik Runesson.

 Vi har fått ovärderlig feedback från er i Staffanstorp, säger Alexis Nicou på Grannkompaniet AB som utvecklat verktyget.

 Vi lever utsatt i våra bostäder. Dagens kommunikationsalternativ är inte optimala för grannsamverkan. Används sociala medier kan information ibland hamna i orätta händer. Grannar byter telefonnummer och e-postadresser vilket kan göra att viktiga meddelanden inte når fram. Få personer läser mail på nätter och helger. Adresslistor finns kanske inte till hands när de behövs, säger Alexis Nicou.

Olika nivåer

Varken enskilda personer eller grannsamverkansgrupper skapade i Coyards är sökbara på internet. Grupperna är unika och man måste bjudas in för att få tillgång till informationen. Den som ”äger” gruppen kan lägga till och ta bort personer, vilket skapar en ökad trygghet för spridning av rätt information till rätt personer.

Appen Coyards innehåller en rad smarta funktioner. Utöver att man kan varna och rapportera händelser finns en akutknapp, en aktivitetskarta, funktioner för kontakter mellan grupper med olika nivåer, chat, nyheter, med mera.

 Vi har skapat ett komplett kommunikationsverktyg där man kan kontakta en person, några få, flera eller många. Själv vill jag ju att bara nära grannar ska veta när jag reser bort. Men om min cykel blir stulen vill jag att hela gatan och grannskapet ska känna till det, säger Alexis Nicou.

 Verktyget kan användas av många olika slags grupperingar som vill hålla sluten intern kontakt, till exempel bostadsrättsföreningar, hyresgästföreningar, vägföreningar, styrelser med mera, säger Johan Furugård från Grannkompaniet AB. Vi har även skapat särskilda applikationer för båtklubbar och campingplatser.

Snabb kommunal information

Det nya verktyget underlättar också för Staffanstorps kommun att snabbt nå ut med samhällsviktig information till alla invånare. Informationen dyker upp som ett push-meddelande i alla enheter som är ansluta till appen.

Önskemål och tankar kring detta framkom tydligt på de möten med medborgare som vi genomfört det senaste året, säger Patrik Runesson.

Gratis i sex månader

Grundversionen av Coyards är gratis att ladda ned men samtliga boende i Staffanstorps kommun ges under en sexmånadersperiod möjlighet att använda premiumversionen gratis. För den som sedan vill ha full tillgång till verktygets smartaste funktioner kostar det åtta kronor per månad. Det räcker med att en användare i en grannsamverkangrupp har premiumversionen, för övriga inom gruppen är appen kostnadsfri, oberoende av hur stor samverkansgruppen är.

Alla plattformar

Appen kan användas på alla plattformar, smartphones, läsplattor, pc, mac, etc. I smartphones och läsplattor finns den som en ikon på skrivbordet. På datorn skriver man in app.coyards.se och loggar sedan in.

Mer info på Kulturnatten

Appen kan hämtas på Google Play för androids eller Appstore för iphones. Partnerkod är ”tryggstaffan2015”.

Mer info om appen/verktyget ges på ett öppet hus i Rådhuset på Kulturnatten den 23 oktober kl. 17-22 då representanter för Coyards finns på plats.

Här kan du läsa mer >>

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt