Kusligt, spöklikt, aktivt och kreativt!

Trolleri Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Höstlovet engagerade hundratals barn och ungdomar i Staffanstorps kommun och innehöll massor av kul att göra varje dag.

Temat halloween stod i centrum. Aktiviteterna avlöste varandra hela veckan och det fanns något som passade de allra flesta barn och ungdomar. Arrangörer var som vanligt fritidsgårdarna samt konsthallen och biblioteken i Hjärup och Staffanstorp. På biblioteket i Hjärup hälsades alla besökare med skylten ”Rysligt välkomna”.

Båda biblioteken bjöd på alle-handa aktiviteter främst för mindre barn, till exempel spökvandring, halloweenpyssel och mysrysig halloweenshow med trollkarlen Dr Hux som försökte locka fram spöken.
På Konsthallen genomfördes två kreativa konstworkshops för barn, inspirerade av Helmtrud Nyströms bilder under ledning av konstnär Bertil Kaa Hedberg.

– Bilderna bygger på fantasi och drömmar. Min idé är att med frottéteknik locka barnen att hitta de fantasifulla former som finns i strukturen i trägolvet, berättar Bertil Kaa Hedberg.

Nöjd med veckan

Fritidsverksamheten erbjöd som vanligt en lång rad olika aktiviteter under veckan. Bland annat övernattning och filmkväll på Skåningen, Fångarna på Forumet på Forum Hjärup samt stor fotbollsturnering på Hjärups skola för barn från åk 4 till 9.

– Vi har satsat brett med både ”ta det lugnt-häng”, idrott, skapande, pyssel, spökrunda, fotboll, film, med mera. Det har varit full rulle hela veckan, säger Andreas Andersson teamledare inom fritidsverksamheten.

– När vi inte haft öppet på båda gårdarna samtidigt har vi erbjudit skjuts. På fotbollsturneringen pendlade både jag och fältgruppen med lag fram och tillbaka hela dagen mellan Hjärup och Staffanstorp och vise versa.

– På övernattningen på Skåningen var det full rulle långt in på småtimmarna, precis som tanken var. Barnen var lovade att vara uppe länge och så blev det, skrattar Andreas.

Veckan avslutade med pumpapyssel på Skåningen och efter mörkrets inbrott en spökvandring i Sockerbruksparken, dagen till ära döpt till ”Kråkparken”, där det arrangerades en ”spöklik” tipspromenad med rökmaskiner, UV-ljus och kusliga karaktärer ur Staffanstorps historia eller mytologi som plötsligt dök upp ur mörkret.

– Allt har gått mycket bra. Jag är jättenöjd med veckan som varit superbra och kul. Framför allt tror jag att alla barnen som deltagit varit supernöjda. Det har varit en bra blandning med ungefär lika många tjejer som killar, säger Andreas Andersson.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt