Besök från högsta nivå

Christer Fuglesang. Foto och licens: Nasa

Baldersskolan i Staffanstorp förbereder sig som bäst för ett besök från högsta nivå. Onsdag 18 november kommer nämligen astronauten Christer Fuglesang till skolan för att berätta om sina rymdäventyr.

– Vi blev naturligtvis jätteglada när vi fick erbjudandet, säger rektor Anne Björcke Nilsson. Alla tycker det är spännande med rymden, från de allra yngsta till de äldsta.

Det ingår i Christer Fuglesangs jobb att besöka skolor, hålla föredrag och träffa elever. I november genomför han en Skånevecka och Baldersskolan är en av de skolor som valts ut.

Christer Fuglesang ska först hålla en presentation i matsalen och träffar därefter vissa klasser som förberett sig inför besöket med att skriva ner frågor till den berömde rymdfararen.

Han blev Sveriges första och hittills ende astronaut när han i december 2006 åkte med den amerikanska rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen ISS. Han genomförde 2009 ytterligare en rymdresa med samma rymdfärja och har totalt tillbringat 26 dygn och 17 timmar i tyngdlöst tillstånd i rymden, varav han varit ute på rymdpromenader i 32 timmar.

Fuglesang kommer från Nacka utanför Stockholm, är född 1957 och studerade som ung vid Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan KTH i Stockholm. Han har därefter studerat i Ryssland, Frankrike och USA och har både rysk och amerikansk astronaututbildning och har i flera år varit stationerad vid NASA i Houston.

Idag är han docent i partikelfysik vid KTH i Stockholm samt jobbar för Rymdstyrelse. Han bedriver egen forskning, marknadsför rymdforskning och teknik samt har som uppdrag att främja intresset för rymden och naturvetenskapen på olika sätt.

Christer Fuglesang har även skrivit några barnböcker som handlar om syskonen Markus och Mariana på olika spännande äventyr, bland annat Rymdresan, Det svarta hålet och Sifferplaneten.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt