Eldsjälarna som ställer upp frivilligt

Varje vecka går Malin Strandberg hem till Britt Andersson och lagar hemlagad mat och pensionerade sjukgymnasten Ann-Margret Friberg leder sittgympa för äldre på Klöverlyckan i Hjärup.

– Vi är väldigt glada över alla ideella vi har som ställer upp i frivilligverksamheten både Staffanstorp och Hjärup, säger Taina Ahola på Medelpunkten.

– Många äldre behöver hjälp eller sällskap av olika slag. Det är jätteroligt att det är så många men ännu fler behövs. Att vara frivillig senior ökar livskvaliteten både hos de frivilliga och hos dem som tar emot.

Rakt in i hjärtat

Varje torsdag går 48-åriga Malin Strandberg hem till 92-åriga Britt Andersson på Åkershus och så lagar de mat tillsammans. Två generationer som möts.
Malin jobbar som tekniker på ett stort bageri sedan 30 år, men sökte något meningsfullt att göra på fritiden.

– Svenska kyrkan tipsade att jag kunde kontakta Taina Ahola som ordnade ett möte med Britt. När jag träffade henne frågade jag: Hur gör du med maten. Går du någonstans och äter? Hon svarade att hon bara fick färdigrätter. Det gick rakt in i mitt hjärta.

– Så nu lagar vi allt möjligt varje vecka. Jag handlar och så delar vi på kostnaden, säger Malin. Sist hade vi raggmunk med bacon. Idag blir det köttfärsbiffar. Vi gör så mycket att Britt får mat även dagen efter.

– Jag har också introducerat en del nya rätter. Lasagne hade du till exempel aldrig smakat, säger hon vänd till Britt som nickar.

– Jag har varit änka i 45 år, min make hade taxibil i Lund, berättar Britt. I det här huset har jag bott i 29 år.

– Att Malin kommer varje vecka gör att jag har något att se fram emot.

– Vi lagar inte bara mat. Ibland hjälper Malin mig även att tvätta håret och någon gång har vi dragit lakan.

– Ibland går vi ut och promenerar om vädret tillåter, vi har planterat om blommor och ibland bara snackar vi. Vi har blivit kompisar på kuppen, säger Malin.

– Ja, det har vi, ler Britt.

Sittgympa i Hjärup

Den 7 september ledde Ann-Margret Friberg sitt första sittgympapass med äldre Hjärupsbor på Klöverlyckan.

– Innan jag gick i pension för två år sedan hade jag en praktik i Lund i många år. När jag läste i StaffanstorpsAktuellt att de sökte frivilliga kontaktade jag Taina Ahola som berättade om planer på att starta sitt- och stågympa i Hjärup.

– Så jag tänkte att det hoppar jag på och ser hur det fungerar. Jag har lett mycket gympa i Hjärup tidigare, inte minst när Uppåkra IF hade gymnastik-sektion, då hade jag tidvis alla passen.
Ann-Margrets sittgympapass har blivit mäkta populära. I genomsnitt deltar tolv pensionärer varje gång och det finns plats för fler.

– Detta är verkligen jättebra och precis lagom för mig, säger motionären Kerstin Ringdahl. Jag är så tacksam för att detta finns, jag skulle aldrig komma iväg annars.

– Vi kör på, säger Ann-Margret. Jag gör ju detta för att det är roligt.

Trygghet och social samvaro

– Det handlar mest om trygghet och social samvaro, säger Taina Ahola

– De flesta vill ha hjälp med punktinsatser, någon som hälsar på för en pratstund, kanske någon som följer med till vårdcentralen, sjukhuset, tandläkaren eller fotvården. För trygghetens skull. Man kanske känner sig litet osäker. Eller för sällskaps skull, någon att fika med.
Det kan även röra sig om praktiska göromål.

– Ibland behöver vi extra händer vid evenemang på Medelpunkten, kanske baka våfflor, ta hand om musikunderhållarna eller ställa fram stolar och bord. Taina understryker att en regelbunden insats inte innebär att man inte kan ta ledigt.
– Det är bara att säger till när man inte kan, säger Taina.

– Ni som vill hjälpa är välkomna att höra av er till mig. Och ni som vill ha hjälp av något slag ska också höra av er. Det kostar ingenting.

Kontaktuppgifter
Medelpunkten, 046-25 12 99

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt