Inte tillåtet med trafik på torget

Torget_takåsar: Foto: Staffanstorps kommun

Torg ska vara fredade och säkra platser där medborgare ska kunna mötas, promenera och röra sig fritt som på vilken trottoar eller gågata som helst. Ingen ska behöva oroa sig för trafik.

Detta gäller även Torget framför Rådhuset i Staffanstorp där det dagligen passerar och vistas många människor, inte minst barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Rent tekniskt är Torget en gågata vilket förenklat betyder att det är helt förbjudet att köra bil om man inte har särskilt tillstånd från polisen eller ska utföra varuleveranser eller liknande samt förbjudet att cykla snabbare än gångfart.

– Men det är dessvärre ändå många privatpersoner som kör bil rakt in på Torget och parkerar tillfälligt för att till exempel göra ett ärende. Det körs ofta relativt snabbt. Här kommer även cyklister, ibland i hög fart, säger landskapsingenjör Karl Andersson på Staffanstorps kommun.

– Synliga skyltar och pollare markerar var allmän gata upphör. Men pollare stjäls eller slängs. Ibland har vi hittat dem i buskarna vid Rådhusgången.

De enda som har permanent tillstånd att köra in är grönsakshandlaren, fiskbilen, kebabvagnen och driftentreprenörerna. Hantverkare kan söka tillfälliga polistillstånd för att stå på Torget under begränsade tider.

– Besökare måste nyttja de parkeringar som finns. Finns det ingen p-plats i absolut anslutning så får man parkera litet längre bort, säger Karl Andersson.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Inte tillåtet med trafik på torget

 1. Hej
  Om man ska flytta in på torget får man lov att ställa släpp/lastbilen utanför porten för att tömma o sen köra iväg direkt igen?

  1. Hej Christina
   Det går bra att ställa lastbilen framför porten för avlastning. Ni får dock inte ha den parkerad där. Tänk också på att det är gångfart som gäller på Torget.
   Lycka till med flytten
   Vänligen Marie Schyllert


 • Blanketter/e-tjänst

  pool

  Staffanstorps kommun har ingen e-tjänst, men håller för närvarande på att utveckla sina e-tjänster. Letar du efter blanketter kan du hitta dessa här.

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har över 25 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »