Ungdomsaktiviteter inför och under juletid

Vinterhjärta. Foto: Jonas Tana by flickr

– Fritidsverksamheten i Hjärup och Staffanstorp erbjuder aktiviteter för ungdomar under julhelgen och mellandagarna, berättar Andreas Andersson, teamledare inom fritidsverksamheten. Vi startar med Lussebad lördagen den 12 december.

Fritidsgårdarna vänder sig till alla barn och ungdomar från åk fyra upp till 18 år.

Här kan man spela playstation, biljard, se på film, eller bara vara med kompisar i en trivsam miljö. På Skåningen finns även en musikstudio att boka och man kan fika för en billig peng i caféet.

– Vi kommer att ha verksamhet igång 21-23 december och i mellandagarna, 28-30 december.

– Det blir julklappsinslagning, julmys, bak och pyssel dagarna före jul. Ett tips är att man kan göra ljus hos oss, precis som vi gjorde förra året. Då blev det kaos, men nu har vi lärt oss, skrattar Andreas Andersson.
Det blir också en fotbollsturnering dagarna före jul för alla som vill vara med, både tjejer och killar.

Lussebad 12 december

– Lördagen 12 december, kvällen före lucia, har vi hyrt hela Bråhögsbadet som då är stängt för allmänheten. Alla ungdomar från årskurs sex och uppåt är välkomna att bada gratis kl. 19-23. Vi bastar, badar, fikar, snackar, busar och lyssnar på musik. Det är bara att komma dit, säger Andreas.

– Vi vill skapa en meningsfull fritid för alla kommunens unga invånare, och jobbar för att ha en hög delaktighet, att barnen är med och bestämmer och skapar verksamheten, men också genom att ge barnen sådant de inte vet att de vill ha, säger Andreas Andersson.

Julmiddag 16 december

Den 16 december kl. 18-21 bjuder Fältgruppen och Fritidsverksamheten in ungdomar i Staffanstorp till julmiddag i Rådhuset.

– Alla ungdomar från åk 4 till 18 år i kommunen är välkomna att anmäla sig och delta. I fjor kom ett 50-tal. Fritidsverksamheten och Fältgruppen står bakom julbordet och julklapparna och det hela sponsras av företag i kommunen.

– Många ungdomar är med i förberedelserna och rullar köttbullar och hjälper till att laga maten till julbordet, berättar
Edgardo Beltran som är tillförordnad enhetschef för förebyggande verksamheten och därmed även chef för fältgruppen.

– Alla får julklappar och så blir det frågesport, musiktävling, julhälsningar på film från personer i Staffanstorp som träffar ungdomarna till vardags, lokala företagare, rektorer, politiker och andra.

Alla får inte den jul de önskar

– Det finns stora förväntningar på julen hos många ungdomar. Det finns en föreställning om hur den ska vara, men det finns tyvärr ungdomar som inte får den jul de skulle önska, säger Edgardo och Andreas.

Fältgruppen arbetar ute i kommunens tätorter i princip alla dagar och kvällar året runt, med litet extra fokus på storhelgerna.

De är antingen utbildade fritidsledare, socionomer eller beteendevetare och har god hand med barn och ungdomar. De har ett brett kontaktnät med andra vuxna som direkt eller indirekt arbetar med barn och unga, till exempel närpolisen, föreningar, kyrkan med mera.

Fältgruppens uppdrag är uppsökande verksamhet i ungdomsmiljöerna; skolor, fritidsgårdar, utemiljöer, med mera. Fältgruppen arbetar även nära ungdomscoacherna som rör sig dagtid i skolmiljö samt socionom i skolan, skolkuratorn.

– Vi jobbar både övergripande och målgruppsinriktat mot alla åldrar. Vi arbetar först och främst förebyggande och försöker möta ungdomarna på deras arenor, bygga relationer med ungdomarna och se vilka behov som finns och motivera till meningsfulla aktiviteter, säger Edgardo Beltran.

Mer information och kontakt

staffanstorp.se/ungistaffanstorp
Fritid Skåningen nås på
046-25 11 69 eller
fritid@staffanstorp.se
Fritid Hjärup nås på
046-25 16 50
fritid@staffanstorp.se
Fältgruppen kan kontaktas på 046-25 13 34 eller
faltgruppen@staffanstorp.se

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.