Ett fantastiskt hembygdsår

Med ett digert program har Staffanstorps hembygdsförening firat sitt 50-årsjubileum under 2015.
– Det har varit fantastiskt. Vi har verkligen nått ut med vårt budskap att vi räddar hembygdskulturen, säger jubileumsårsgeneral Hans Nilsson.

Jubileumsåret inleddes i mars med en bussrundtur i kommunen och därefter har evenemangen avlöst varandra. Fyra evenemang på Medelpunkten med framträdande av Staffans strängar, gamla minnesberättelser från Staffanstorp, utställning och modeparad drog stora skaror av hembygdsintresserade.

– Minst 200 personer per gång, säger Hans Nilsson. Vi serverade kakbuffé med femton sorters kakor som våra medlemmar bakat ideellt. Det var populärt.

– Vi har många entusiaster i föreningen som alltid ställer upp och gör olika slags insatser, berättar ordförande Sixten Mårtensson. Totalt ingick fjorton punkter i jubileumsfirandet.

– Bussrunduren var övertecknad och vi har nästan ”sprängt väggarna” på Medelpunkten fyra gånger, skrattar ordförande Sixten Mårtensson. Vi har fått oerhört mycket folk på alla våra aktiviteter. Det har varit populärt. Då måste man vara nöjd.

Sista evenemanget i jubileumsprogrammet blir söndagen den 10 januari då julen avrundas med julsånger, julgröt, kaffe med pepparkaka och besök av Inga Ghenarp som ska berätta om hur jularna såg ut på prästgårdarna på landet förr i tiden.

Nevishögs smedja

Staffanstorps Hembygdsförening bildades 1965 av staffanstorps prästen Daniel Cederberg. Han hade fått höra talas om att Nevishögs smedja, komplett och orörd sedan 1836, var till salu och bestämde sig för att bilda en hembygdsförening för att försöka köpa smedjan. Föreningen hade dock inga pengar utan kyrkan köpte smedjan för 25 000 kronor och upplät den till Hembygdsföreningen att förvalta.

I början av 1990-talet började dock en kyrkotjänsteman driva frågan att smedjan och smedbostaden skulle säljas. På Hembygdsföreningen blev man oroliga och drog igång ett konstlotteri och fick ihop de pengar som behövdes för att rädda den unika smedjan till eftervärlden – totalt 75 000 från lotteriet och 40 000 från eget kapital.

– Vi är stolta över att vi klarade att köpa och rädda smedjan, säger Hans Nilsson.

Åstradsgården

Den andra fastigheten som förknippas med Staffanstorps hembygdsförening är Åstradsgården som idag är hembygdsmuseum. Den har också en dramatisk historia.

– Det skulle byggas villor här och det beslutades att huset skulle rivas. Men Hembygdsföreningen ansåg att detta var det enda kvarvarande profana huset i den gamla bymiljön och efter många turer fick vi ta över nyttjanderätten till gården, berättar Hans Nilsson.

Åstradsgården är ett vackert inrett hembygdsmuseum med mer än 3 000 föremål som skänkts av staffanstorpare. Bland annat ett gammalt skomakeri med toffelverkstad, många vackra textilier och flera konstsamlingar av de lokala konstnärerna Nils-Ingvar Nilsson och Sigfrid Bengtsson. Ägare är Staffanstorps kommunfastigheter som förvaltar och sköter fastigheten.

Hembygdsföreningen har en aktiv verksamt med cirka 300 medlemmar, trivselkvällar och öppna möten varje månad. Nationaldagen firas varje år på Åstradsgården i samarbete med Staffanstorps kommun och S:t Staffans församling och en gång i månaden är det söndagsöppet med kafé och kakbuffé. Kulturarvsdagen och smedjedagen firas alltid på Nevishögs smedja.

Skolbesök

Under terminerna öppnar man gärna upp Åstradsgården och smedjan för skolbesök.

– Skolorna är välkomna att boka oss för klassbesök. Från fjärde klass tar vi emot, då är barnen gamla nog att uppskatta ett besök här, säger Sixten Mårtensson.

– Det går bra att kontakta oss för visning. Det sker även ofta att folk med anknytning vill komma hit. Huset var en gång personalbostad för Sockerbruket och inrymde fyra lägenheter. Det finns staffanstorpare än i dag som kommer hit och berättar att de bodde här som barn. Styrelsen ser framtiden an med tillförsikt.

– Vi har synts mycket och bland annat fått 28 nya medlemmar och det är vi glada för. Vi tror på framtiden. Vi har haft ett aktivt och skojigt jubileumsår och nästa år är det dags igen för då firar Sveriges hembygdsförbund 100 år så då börjar vi om från början igen, tillägger Sixten Mårtensson skämtsamt.

Text & Foto:Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt