Filmen ”Blodssystrar” visas i Staffanstorp, fri entré

Den skånska regissören och producenten Malin Andersson medverkar för samtal med publiken vid visningen onsdagen den 20 januari kl.17.00 i hörsalen på Staffanstorps bibliotek.

Blodssystrar är en nära, visuell långfilmsdokumentär om systerrelationen och den villkorslösa kärleken mellan Julia och Johanna, tvillingsystrar från Azerbajdzjan uppväxta i Rosengård i Malmö. Filmen är berättelsen om en urstark systersymbios som ofrånkomligt bryts, när vuxenlivet står för dörren. Den ena ska gifta sig med sin kärlek från Turkiet, den and­ra är på väg bort för studier. Ett ganska naturligt uppbrott, kan man tycka, men för Julia och Johanna, med ett mörkt förflutet i hemlandet, har systerskapet alltid varit räddningsplanka och skydd mot traumatiska minnen. Hur ska de nu klara sina liv på egen hand?

Regissören och producenten Malin Andersson driver sitt eget dokumentärfilmsbolag i Malmö och gör internationella samproduktioner, ofta om ungdomars och flickors liv. Hon arbetar även på Irland, där hon gjorde sin prisbelönade debutfilm Belfast Girls.

– Det är på tiden att det blir två tonårsflickor som får sätta spotlight på frågan; hur ska vi börja se varandra, och varandras liv, på riktigt? Hur uppmärksammar vi polariseringen mellan vi & dom som ökar i Sverige? Det är djupt provocerande att det börjar bli vardag och inget konstigt med att göra skillnad på människor och människor. Därför är filmen och berättelsen om tvillingsystrarna Julia och Johanna så djupt viktig. Vi måste börja se varandra, och lyssna på allas våra berättelser. På riktigt, säger Malin Andersson.

Filmen är producerad i Malmö mellan åren 2010-2014 med svensk producent/regissör/ distributör (Malin) och svensk klippare, irländsk fotograf, norsk kompositör, dansk ljudläggare/ljuddesigner samt svensk och finsk grafisk design. Det är en film med finansiellt stöd från fem andra europeiska länder förutom Sverige.

CINESKÅNE är ett regionalt spridningsprojekt för film som genomförs av samarbetsparterna Film i Skåne, Folkets Bio Malmö och ABF Skåne. Projektet finansieras även av medel från Kultur Skåne/Region Skåne och Svenska Filminstitutet. Syftet är att stärka möjligheterna att lokalt ta del av värdefull film, däribland regionalt samproducerad sådan. CineSkåne vänder sig till alla aktörer i Skåne som vill visa värdefull film och då gärna tillsammans med regissörsbesök eller annat kringarrangemang.

Filmvisningen är ett samarbete mellan CineSkåne, Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, SPF Seniorerna Club 230 Staffanstorp och PRO Staffanstorp