Förväntansfull spänning och hög puls på Torget!

Året sportlov avslutades på fredagen med stor lådbilstävling, flera hundra glada förväntansfulla barn, varm choklad med vispgrädde, spänning, hög puls och strålande solsken på Torget. Årets båda vinnare blev förskolan Totte som körde banan på 19,5 sekunder samt fritidshemmet Galaxen från Stanstorpsskolan som körde banan på 13,1 sekunder.

– Lådbilstävlingen har varit så lyckad även i år att jag kan lova er alla att vi gör om det nästa år igen, lovade kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson när han delade ut de båda vinnarpokalerna efter avslutad tävling. Hela sportlovet i Staffanstorps kommun har varit fullt med aktiviteter för alla sportlovslediga barn och det har verkligen varit full rulle på fritidsgårdarna, biblioteken, badet, en dag på Räddningstjänsten och så på Torget förstås, för de minsta.

Något varje dag

Varje dag har det varit något för små barnen på Torget och i Rådhuset. Varm choklad har serverats av PRO och SPF i ett tält på Torget. Totalt har cirka 1 000 muggar varm choklad portionerats ut de fem dagarna.

Det arkeologiska pysslet med Uppåkra arkelogiskt center i Rådhuset de två första dagarna i veckan blev en jättesuccé med hundratals deltagande barn. Mötet mellan seniorer och juniorer blev som vanligt en trevlig aktivitet och två vinnare utsågs i tipspromenaden: bland juniorerna vann Frida Wittlock och bland seniorerna Sune Cederpil. De kan hämta sina priser i Medborgarkontoret på Torget. På onsdagen var det dags för Lions insamling av leksaker samt egenförsäljning i tältet.

Torsdagens jättepopulära ponnyridning drog mer än 200 barn. Slutligen avrundades sportlovet på fredagen på Torget med lådbilstävlingen.

600 muggar varm choklad

29 bilar deltog i 2016 års lådbilstävling. Varje deltagande avdelning hade byggt sin egen bil från en byggsats tidigare under veckan, sedan hade bilarna målats, smyckats och gjorts fina.

Varje lådbil hade en förare och två påförare och alla hemmavarande kompisar från avdelningen var med och hejade på. Från Hjärup, Tottarp och Kyrkheddinge gick specialbussar så att alla kommunens barn hade möjlighet att delta.

Torget var helt fullt av hundratals små glada hejande små barn under fredagens förmiddagstimmar. Antalet besökande kan beräknas genom antalet muggar choklad som gick åt; totalt serverade de fantastiska seniorerna i PRO och SPF nära 600 muggar varm choklad med vispgrädde till törstiga barn denna förmiddag.

Sammanlagt deltog avdelningar från förskolor och fritidshem från följande skolor inom kommunen: Kyrkheddinge skola, Hjärups skola, Borggårdsskolan, Baldersskolan, Stanstorpsskolan, Anneroskolan, Mellanvångsskolan,Hjärups Montessori, Skånska Småstadens Kulturskola, Tottarps skola, Förskolan Totte, Centrumhuset Delfinen, Stora och Lilla Emilia samt Staffanstorps Montessori.

Text: Ivar Sjögren