Parkeringsvakter införs 1 mars 2016

Staffanstorps kommun inför från och med 1 mars 2016 parkeringsövervakning för att tillse att gällande parkeringsregler efterlevs. Kommunen anlitar ett privat vaktbolag för att hantera parkeringsövervakningen.

Parkeringsvakternas uppdrag är att arbeta utifrån de lokala trafikföreskrifter som finns, samt utifrån Trafikförordningen för att uppnå god trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet. Vaktbolaget kommer åka runt och övervaka de gator och områden som kommunen beställer övervakning på.

Här kan du också läsa mer om vad som gäller vid parkering i kommunen.

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

33 kommentarer till Parkeringsvakter införs 1 mars 2016

 1. Om man gick till polisen före den 1:a mars och bad att dom skulle kolla upp felparkerade specifika bilar så gjorde dom det. Det skedde inte alltid direkt, men det skedde och bilägarna fick böter.
  Om man gör samma sak nu så åker polisen inte ut och ens tittar utan hänvisar till att det nu finns parkeringsvakter i kommunen. Problemet är ju bara det inte finns några parkeringsvakter. Under april lappades noll bilar i centrala Staffanstorp. Det hade ju varit fantastiskt om det berodde på att alla nu parkerar lagligt, men det beror på att det skedde noll kontroller under april.
  Det kommunen skapat är ett Moment 22.
  Hur kan ni vara nöjda med det?

 2. Johan har helt rätt ang. bilarna på Södra Lundavägen som parkerar där trots förbudsskylt.
  Samt varför gör ni inget åt bilarna som finns på parkeringsplatserna, som ej flyttats på flera år? bl.a hemgjorda reg. skyltar. Punkterade däck etc.
  Kommunanställda har svårt att hitta parkeringsplatser, tackar för det.

  1. Hej Lena!
   Tidigare avtal som kommunen haft för flytt av fordon sades hastigt upp och arbete med ett nytt avtal pågår. Det är en komplicerad fråga att hantera som tar tid.
   vänliga hälsningar Peter Norlander, Teknisk chef, Staffanstorps kommun

 3. Nu har det gått lite mer än en månad sen parkeringsvakterna infördes, kommer det göras någon redovisning från kommunens sida hur det gått? Jag menar då antal bilar som fått böter och var det skett. För mig att det uppenbart att införandet har fått effekt, det är väldigt mycket lättare att hitta parkeringsplats vid Storgatan och parkeringen vid kommunhuset. Samtidigt är det uppenbart att det är bara där som patrulleringen skett. Jag går nästan dagligen på S.Lundavägen och där stå alltid en massa bilar parkerade. Står parkeringsvakten på Storgatan och tittar ner på S.Lundavägen så ser han/hon på högra sidan en skylt som visar att där får man inte parkera och bakom skylten 4-5 bilar som är just parkerade. Hur kan man missa det? Samma sak med Kyrkvägen, där sitter en ny blank och fin skylt (huvudled) som säger att man inte får parkera där. Samma sak där, hur kan man missa det.

  1. Hej Johan!
   Redovisning av parkeringsövervakningen sker mot kommunstyrelsen och i dagsläget finns inga planer på att redovisa detta på vår webbplats. Vi är nöjda med vår parkeringsövervakning och delar inte din uppfattning.
   med vänlig hälsning Peter Norlander, Tekniska chef, Staffanstorps kommun

   1. Ni är nöjda med parkeringsövervakningen, trots att det står felparkerade bilar överallt i kommunen. Kommunen betalar ett företag för att göra ett jobb, ett jobb som vem som helst kan se inte sköts ordentligt. Detta är mina skattepengar ni slösar med.
    Krävs det program som Uppdrag Granskning för att politiker & tjänstemän ska förstå att det är andras pengar det handlar om.

    1. Hej Johan

     Med tanke på den situation som fanns innan vi införde parkeringsövervakning anser vi att vi har kommit mycket långt med detta arbete. Sen är det tyvärr så att denna typ av beteendeförändring tar tid.

     Gällande din oro för kostnaden kan jag informera om att parkeringsövervakningen under mars månad har finansierat sig själv eftersom felparkeringsavgifterna tillfaller kommunen.

     Vänliga hälsningar Peter Norlander, Teknisk chef, Staffanstorps kommun

     1. Jag har pratat med en journalist som har satt in sig i detta ärende eftersom någon annan medborgare inte varit nöjd. Ni säger att det infördes parkeringsvakter den 1:a Mars. 1:a veckan genomfördes 3 patrulleringar av ”parkeringsvakter”, 2:a veckan var det 2 patrulleringar & 3:e veckan så var det bara en.
      Är det att införa parkeringsvakter? Du skriver om ”beteendeförändring”, vad det ert mål, att säga att ni inför parkeringsvakter för att skrämma folk att parkera bättre För att sen inte göra något.
      Du vill inte berätta för mig var, när & hur denna parkeringsövervakning gått till väga, plötsligt ser jag en anledning för dig att göra så.
      Nu finns ju lyckligtvis offentlighetsprincipen i Sverige.

      1. Alla medborgare är självklart välkomna till Rådhuset ifall de önskar ta del av kommunens dokumentation.
       Vänliga hälsningar Peter Norlander, Teknisk chef, Staffanstorps kommun

 4. Kan man hoppas på att dem också övervakar vändzonerna på Nevisborg – Knutsborg?

  1. Hej Tommy!
   Övervakningen av felparkerade bilar på nämnda områden kommer att återupptagas efter att arbetena med ändringar av befintliga skyltar är utförd.
   Med vänliga hälsningar
   Pär Larsson, Gatuingenjör, Staffanstorps kommun

 5. Hej!
  För snart en vecka sedan ställde jag en fråga i kommentarsfältet angående parkeringsmöjligheter vid simtävlingar som SK Triton arrangerar några gånger per år, dvs om det är möjligt att göra ett undantag eller dyl vid sådana tillfällen. Mig veterligen är det ingen annan idrottsklubb i kommunen som drabbas på samma sätt (kan ha fel).
  Ett svar vore trevligt.
  Frågan finns fortfarande kvar i kommentarsfältet.

  Mvh/
  Pia

  1. Hej Pia!
   Vi måste följa de regler som är uppsatta gällande parkering på allmän plats och då kan vi inte särskilja utan vi kan bara hänvisa till parkeringsytor där det gäller längre P-tider till exempel Baldersparkeringen och Bråhögsplatsen.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Staffanstorps kommun

   1. Tack för svar, även om det kanske inte var det jag hoppades på.

    Pia

 6. Hej!
  Simklubben Triton genomför några gånger per år tävlingar med deltagare från en rad andra klubbar. Söndagarna medför inget problem vad gäller parkering, men tävlingarna som startar lördag morgon och pågår hela dagen innebär att folk får springa ut och in och byta p-plats med varandra eller köra rundor. Detta innebär att klubbar kanske väljer bort tävlingar i Staffanstorp pga olägenhet med p-platser, vilket kan drabba klubben ekonomiskt.
  Jag tror inte att folk i allmänhet har något problem att betala för en p-plats bara man slipper springa fram och tillbaks.
  Det är redan idag ett bekymmer att få plats till alla som vill vara med på våra tävlingar. Men fram till nu har det iaf gällt att om du vl hittat en plats så behöver du inte springa fram och tillbaka.
  Finns det en lösning för dessa få lördagar det handlar om? Vi kan dessutom i god tid tala om när dessa tävlingar går av stapeln. Närmst är det den 12-13 mars.
  Mvh/
  Pia

  1. Hej Pia!
   Beklagar att jag inte svarat snabbare se svar här>>
   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Staffanstorps kommun

 7. Hur är kontrollen av parkeringar vid livsmedelsbutikerna runt om i byn, kollas de med beställt av er eller är de parkeringarna butikernas eget ansvar?

  1. Hej Sara!
   Den enda parkeringsytan Staffanstorps kommun ansvarar för är Bråhögsplatsen ( ICA ). De andra parkeringsytorna vid livsmedelsbutikerna ligger på privat mark.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Staffanstorps kommun

 8. Vad gäller för parkeringen längs med Fredriksväg i Hjärup. Där står mängder av bilar dagligen på båda sidor om vägen, innanför den markerade gångytan. Detta eftersom det inte finns tillräckligt med parkeringar i närhet av Vårdcentralen, skolan, dagiset och Församlingshemmet.
  Kan kommunen ordna så det sätts upp tillfälliga p-skyltar längs med denna väg så det blir ok att parkera där tills situationen med parkeringar i Hjärup är löst. Annars ligger alla dessa bilar risigt till om det blir en p-kontroll i detta område.

  1. Kommer ni att ha parkeringskontroll på Fredriks väg? Precis som Lotta skriver så är parkeringen alltid överfull, i första hand av byggarna, i andra hand av personal på skolan/förskolan/församlingsgården och i den mån det finns några platser kvar av föräldrar som ska lämna/hämta sina barn på skolan/förskolan. Åtminstone så länge byggnationen av Hjärups Bocentrum pågår ska inga bilar längs Fredriks väg ”lappas” då det inte finns några andra alternativ för parkering. Överhuvudtaget blev det betydligt färre parkeringsplatser på Fredriks väg när den gamla parkeringen som nu ligger inom Hjärups Bocentrums område togs bort. Enligt illustrationsplanen för Hjärups Bocentrum var det tydligen planerat för parkerinsplatser även där bussfickan är, men då hade man visst ”glömt” att skolbussen måste ha någonstans att parkera.

  2. Hej Anna!
   När det gäller parkering längs Fredriks väg är det 24 timmars regeln som gäller. Vid behov finns det parkeringsmöjligheter på kommunens parkeringsytor vid Hjärupskroken/Gamla Lommavägen.

   Med vänlig hälsning Pär Larsson, Staffanstorps kommun

 9. I över 1 år (ett år) har det stått bil parkerad utan att ha flyttats. På parkeringsplatsen på Nordstrandsväg. Reg. bokstäver FRU…
  Billig uppställningsplats!

  1. 1 år är ju ingenting om man jämför med bilen som står parkerad på Stationsvägen, den har stått där i flera år. Den står dessutom parkerad i en vändzon. Den är tydligen till salu, det är väl därför ingen på kommunen gjort något. Dom hoppas den säljs snart.

   1. Nu säger det namnet inte mig någonting, men man kanske borde känna till honom. Men det är komiskt/tragiskt att en bil kan stå parkerad i en vändzon i flera år utan att kommunen gör någonting. Att det dessutom ligger ett hemmagjort parkeringstillstånd vid vindrutan gör ju inte saken bättre. Fast man kanske får förfalska tillstånd i Staffanstorps kommun.

    1. Förlåt, jag trodde att alla i byn visste vem han var.
     Han ”hyrde” ut flickor från Rumäninen till behövande.

     1. Det är ju befängt att tro att människorna på kommunen skulle ”skydda” en person som svärtat ner kommunens namn.
      Det har gått en vecka sedan Tekniska enheten skrev att det skulle undersökas, och det har inte hänt någonting.

  2. Hej
   Detta är något jag ej har haft kännedom om men kommer att undersöka så fort som möjligt.

   Med vänlig hälsning
   Pär Larsson, Staffanstorps kommun

   1. I 18 dagar har det funnits P-vakter och den här bilen har fått en bot. Det stod en bil parkerad utanför optikern på Storgatan, den fick böter de 3 första dagarna & sen flyttades den bilen. Hur är det möjligt att man i Staffanstorp kan parkera sin skrothög i en vändzon i över 2 år (under några veckor stod den 30 meter österut, även det är kanske kommunal mark) utan att det händer någonting. Vad ska till för att det sätts en klisterlapp på rutan? Eller att bilen bogseras bort och ägaren får räkningen? Är det så att ni på kommunen behandlar den här ägaren på ett speciellt sätt, det verkar så. Om jag köper en gammal Opel och parkerar den på torget framför kommunhuset, kommer jag bli behandlad på samma sätt som ägaren till ovan nämnda Opel?

 10. Kommer pareringsvakterna bara kolla bilar i centrum, eller ska dom även ”snurra” runt bland t.ex villagatorna? Det skulle nämligen behövas.

  1. Hej
   Från och med den 1 mars 2016 startas verksamheten med parkeringsvakter upp. Tanken är att lägga största vikten på centrum under en månads tid men givetvis även inkludera de yttre områdena av byarna.

   Med vänliga hälsningar
   Pär Larsson

   1. Då kommer det alltså inte bli någon ändring hur folk parkerar på villagatornas trottoarer, vi kommer alltså även i fortsättningen få se barn gå ut i gatan eftersom bilar står parkerade på trottoaren. Dessa bilar står ju inte parkerade under ”kontorstid”, utan parkeras kvällstid. Och då jobbar väl inte parkeringsvakterna, eller?

    1. Hej
     Då det gäller tider för när parkeringsvakterna skall utföra sitt arbete är det kommunen som bestämmer. Anser kommunen att det finns behov på kvällstid eller på helgen så skickar vi ut dem då.

     Med vänliga hälsningar
     Pär Larsson

     1. Jag tycker ditt svar och även texten i denna nyhet är konstig, vad är egentligen kommunens mening med att införa parkeringsvakter? Det är ju jättebra att bo i en kommun där det inte finns parkeringsvakter, men tyvärr är det ett fåtal invånare som visar att det behövs. Jag hoppas att dessa p-vakter bara är ett prov, en tillfällig lösning. Men då måste ju kommunen löpa linan ut och visa att man menar allvar, men det gör ni inte. Att ha ett namnlöst vaktbolag(underlig att ni inte skriver ut namnet) som enbart kollar ett fåtal gator vid en tidpunkt per dag, vad får man ut av det? Det finns folk som säkert under 10-talet år parkerat på samma sätt framför sitt hus, och detta kommer dom fortsätta med eftersom ni inte tycker det gör så mycket att man bryter mot just den lagen. Jag tror nog att om dessa personer såg en gul liten lapp under vindrutetorkaren när han/hon körde till jobbet på morgonen då skulle detta otyg upphöra. Men det lär ju inte hända om ni bara tycker att Storgatan ska kontrolleras.


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »