Se dokumentärfilmen MonaLisa story

På onsdag, den 13 april kl. 14, visas ”MonaLisa Story – en film om kamp, kärlek och heroin” i hörsalen, Staffanstorps bibliotek. I samband med filmvisningen samtalar regissören Jessica Nettelbladt och författaren och journalisten Magnus Linton med publiken. Det är fri entré!

Om filmen

MonaLisa levde ett vanligt Svenssonliv. Hon arbetade som lärare, skrev egen musik och var en varm och kärleksfull mamma. En dag förändras allt. Hon sjunker ner i en djup depression, tappar lusten att leva och börjar självmedicinera med heroin. Tillvaron slås i bitar och hon förlorar allt hon tidigare levt för. Hur kunde det gå så här långt? Varför? Tidiga minnen och sår från det förflutna skaver inom henne. MonaLisa föddes påtänd, togs från sina föräldrar och hamnade på barnhem. Hon förstår att hon måste bryta sitt destruktiva mönster, men suget efter drogen som lindrar all smärta är för stark.

Efter år av missbruk möter hon Fredrik, även han sargad av sin bakgrund. Mot alla odds bestämmer de sig för att ta upp kampen mot drogerna, tro på kärleken och förverkliga sina drömmar.

Dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt har följt MonaLisa i över åtta år. Resultatet är en unik berättelse om en verklighet mitt ibland oss. En kärlekshyllning, en sorgesång och en rå och ärlig människoskildring som skakar om och berör. Jessica Nettelbladt som även är psykolog, är känd för att skildra unika livshistorier och belysa svåra sociala och existentiella frågor. Hon har ett genuint intresse för människor i samhällets marginaler och deras verkligheter, ofta präglade av fördomar och tabun. För henne få filmandet ta tid.

Journalisten och författaren Magnus Linton har engagerat sig i många frågor bl. a. i svensk narkotikapolitik. Han har skrivit flera böcker som Americanos, Kött på flykt, De hatade och nu senast Knark – en svensk historia. Boken, som nominerades till Augustpriset, är ”ett gatureportage om missbrukets dödliga dilemman och den svenska narkotikaideologins politiska rötter, aktuella status och sannolika framtid i den globala liberaliseringsrevolution som just nu möblerar om stora delar av världen”.
Arrangörer är CineSkåne i samarbete med Kultur & Fritid Staffanstorps kommun