Hållbarhetsstipendium till bibliotekarie

Bibliotekarien Emelie Ljungberg i Hjärup har fått ett hållbarhetsstipendium på 5 000 kronor från Hutskåne för sitt projekt Liblab som är en workshop mot resursslöseri för barn mellan sju och femton år.

Workshopen har genomförts varannan tisdag på Hjärups bibliotek. Emelies ambition är att lära barn och unga matlagning, samt att fixa, laga och tillverka sådant de behöver som en motkultur mot överflödssamhället.

Stipendiet ska användas till att starta en databas som ska kunna fungera som ett idé- och materialbibliotek.

– Jättekul att medarbetare i Staffanstorps kommun får ett pris för arbete med hållbar utveckling, säger Marie-Louise Folkesson, klimatstrateg på Staffanstorps kommun och styrelseledamot i Hutskåne.

– Detta betyder att vår kommun blir sedd ur ett hållbarhetsperspektiv och det gör oss också mer uppmärksamma på att ta tillvara våra resurser i högre grad än i dag.

Hutskåne är en förkortning av namnet Hållbar utveckling Skåne, en partipolitiskt obunden ideell förening som vill främja dialogen mellan olika aktörer i regionen kring hållbar utveckling av gemensamma miljöer och hållbar social utveckling i det skånska samhället.

I styrelsen sitter representanter för Lunds universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Lunds stift, LRF, länsstyrelsen, Sparbanken Syd, EON, kommunförbundet samt de tre kommunerna Malmö, Trelleborg och Staffanstorp.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt