”Om detta må ni berätta”

Ett 60-tal elever i årskurs 9 sitter knäpptysta i Hagalidskolans aula. Alla lyssnar fokuserat, några har tårar i ögonen. På scenen står Lea Gleitman. Hon är 92 år gammal och har besökt skolor sedan 1991. 

Hon slänger upp ett handskrivet overheadblad på projektorn, Oświęcim står det. Är det någon som vet vad detta är? Lea berättar om sin lilla hemstad som efter tyskarnas ockupation av Polen fick det tyska namnet Auschwitz. Det namnet känner alla igen. I flera veckor har de läst och pratat om andra världskriget och förintelsen, men detta är något annat, detta är på riktigt. Lea visar svartvita bilder på sina föräldrar, släktingar och vänner. Samtliga mördade av nazisterna – några gasades och brändes i koncentrationsläger, andra ligger i massgravar. Hon tycker att det är viktigt att visa dem så som de såg ut innan allt det hemska hände.

I två timmar står hon upp och berättar om Wannseekonferensen 1942 där representanter för NSDAP och SS beslutade om ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. På det gulnade protokollet kan eleverna se hur man mycket systematiskt räknat ut hur många judar som finns kvar i varje land. 11 miljoner landar summan på.

Hon berättar om sin tid i arbetsläger, om dödsmarschen till Bergen-Belsen när de ryska trupperna närmade sig och om hennes vän Bronka som dog en dag innan befrielsen av Bergen-Belsen.

När Lea är färdig kommer en del elever fram. Några vill ställa frågor, några vill bara ta hennes hand och tacka henne. Imorgon ska hon till en ny skola.

Text: Johannes Nielsen, Hagalidskolan

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »