Starta eget som sommarjobb

Med hjälp av 2 000 kronor i startkapital får tolv ungdomar i Staffanstorps kommun i sommar åter chansen att bli sommarlovsentreprenörer och starta och driva ett eget företag under sommarlovet.

Varje år får flera hundra ungdomar runt om i Sverige chansen att prova på att starta eget som sommarjobb. Konceptet kallas för Sommarlovsentreprenör.

Exempel på sommarföretag kan vara ett café, trädgårdstjänster, hantverk eller verkstad. Det viktigaste är att det finns en stark idé om en produkt eller tjänst som kan drivas av kreativitet och vilja.

I Staffanstorps kommun är alla ungdomar i gymnasieåldern med en affärsidé välkomna att anmäla sitt intresse till sommarens platser. De tolv som blir uttagna får ett startkapital på 2 000 kronor var samt försäkring.

Under fem dagars utbildning får de kompetent hjälp med affärsidéer, idéutveckling, tips, idéer och kunskap kring affärsplan, skatteregler och enkel bokföring samt lära sig att marknadsföra sig och möta en kund. Därefter är det dags för ungdomarna att testa sin affärsidé i verkligheten.

Läs mer här och ansök>>

– Den som är duktig och företagsam har möjlighet att tjäna mer än de 2 000 kronor man får i startkapital, säger Monica Smidelik som tillsammans med Annika Jalgén, vd på Business Port, är handledare för Sommar- lovsentreprenörerna i Staffanstorp.

Projektet drivs av Staffanstorps kommun i samarbete med det lokala näringslivet, med stöd av Region Skåne, Sparbanken Skåne samt Företagsgruppen.

Konceptet startade 1999 i Sollefteå och genomförs idag i hela landet. Förra sommaren fick 570 ungdomar från 52 orter, från Ystad till Övertorneå, chansen att prova på att starta eget som sommarjobb.

businessport.se finns mer information.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt