Storsatsning på ”unga ledare”

Staffanstorps kommun och Skåneidrotten tycker att ungdomar och unga är en stor tillgång för idrottsföreningar och att deras inflytande i föreningar generellt ska öka. Därför gör vi nu en storsatsning på”unga ledare” tillsammans. Ansök senast 13 maj!

Utbildning

Steg 1 består av att utbilda cirka 20 ungdomar mellan 15-20 år i ledarskap. Ungdomarna åker på internat och utbildas i utbildningen Unga ledare från Skåneidrotten. Utbildningen består förutom av ledarskap också föreningskunskap, värdegrundsfrågor, att möta nya människor med mera. Utbildningen följs upp med workshop och coachning i Staffanstorp. Är du en ung ledare och är intresserad läs mer här och ansök (senast 13/5) >>

Lovverksamhet

Steg 2. Det två första veckorna på sommarlovet hålls lovverksamhet som är en öppen verksamhet för alla ungdomar i kommunen. I denna verksamhet ska det undersökas om Unga ledarna (från steg 1) kan vara ledare i formen för sommarpraktik. Nyanlända ungdomar bjuds även in till lovverksamheten och får därmed tillfälle att integreras med etablerade ungdomar i kommunen. Personal från fritidsgårdarna håller i denna verksamhet.

De nya unga ledarna håller i en sport- och kulturskola

Steg 3. De nya Unga ledarna håller i en sport- och kulturskola. Tanken är att föreningar kommer att ha prova-på verksamhet främst för nyanlända ungdomar och möjligtvis etablerade ungdomar i kommunen. Aktiviteterna hålls av de nya unga ledarna med hjälp av personal från fritidsgårdarna och/eller föreningen. Med fördel hålls dessa aktiviteter vardagar mellan kl. 15-17 eller helger.

Målet är att både nyanlända och etablerade ungdomar ska inspireras att fortsätta aktivera sig i föreningslivet efter steg 2 och steg 3. De nya unga ledarna ska inspireras att anta föreningsledaruppdrag i föreningslivet.