Prisbelönad Staffanstorpstecknare

Illustration och licens: Kim W. Andersson

Just nu ställer en prisbelönt Staffanstorpsteckare ut i Konsthallen. Kim W. Andersson växte upp i Staffanstorp och är idag en världsberömd serietecknare med goda minnen från uppväxtåren.

– Jag hade väldigt roligt i Staffanstorp och ser tillbaka på min tid här som väldigt trevlig. Vi tecknade mycket, det kändes som om det fanns möjligheter, vi fick massor av uppmuntran och hade fantastiskt inspirerande lärare, berättar han.

Kim W. Andersson växte upp på Trekanten och Vindvägen i Staffanstorp.
Han gick på Centralskolan, numera Baldersskolan, och har mest goda minnen därifrån.

– Jag och min bror är konstnärliga, min bror är tatuerare idag. Vi var alltid intresserade av att teckna och spenderade stora delar av vår barndom med att rita.

Rosar sina lärare

Sedan sju år bor han i Stockholm med tecknarateljé i Beckers gamla färgfabrik mellan Liljeholmen och Gröndal. Men Kim rosar sin uppväxttid i Staffanstorp:

– Vår bildlärare Bengt Bengtsson var en kanonlärare som gav oss mycket uppmuntran. Han är involverad i Konsthallen idag och verkar ha hållit koll på mig hela tiden, vilket ju är jättekul.

– Just Bengt Bengtsson var en väldigt uppmuntrande lärare precis som min gamle musiklärare Povel Randén som tyvärr gått bort.
Musik var nämligen också ett av Kim stora ungdomsintressen.

– Jag spelade i ett death metal-band, säger Kim och skrattar, vi hängde alltid i replokalen på Skåningen.

Han konstaterar att det finns en koppling mellan det tidiga musikintresset för death metal och den seriegenre han idag representerar, romantiska skräckserier – romantic horror.

Men han berättar litet generat även en annan personlig historia från ungdomsåren:

– Jag målade en del graffiti, åkte fast för det också och fick göra samhällstjänst, kratta löv för parkförvaltningen, städa på vinden på fritidsgården. Då var jag 14 år. Det är ungdomssynder och inte så vackert, men det är en del av min historia och det kom något vettigt ut även av det.

Prisbelönad

I sitt konstnärsskap vrider och vänder han ofta på temat ung kärlek, alltid med en surrealistisk touch.

– Jag är inspirerad av japansk anime, jag läser mycket serier från hela världen och de är väldigt bra på skräck i Japan. Den japanska skräcken passar väldigt bra i seriemediet, säger han.

Han började rita serier redan under skoltiden och första serieprojektet var delvis självbiografiskt med titeln Staffanstorp tills jag dör.

Han är idag en berömdhet i tecknarvärlden. 2011 fick han Svenska Serieakademins Adamssonstatyett med motiveringen ”Kim… är en lysande verbovisuell (ord och bild i samverkan) berättare. Hans romantiska skräckserier i novell- och romanformat erbjuder engagerande personporträtt och en rikedom av sinnrika story- och bildidéer.”

Kim är mest känd för sina Love Hurts-serier och han har verkligen lyckats. Via sitt amerikanska förlag, Dark Horse är han hittills utgiven i USA, Spanien, Danmark, Norge och Brasilien.

– Dark Horse är mitt favoritförlag, egentligen är det en pojkdröm som gått i uppfyllelse att få jobbar för dem.

Blivit filmatiserad

I Konsthallen ställer Kim ut ett urval av sina serieoriginal.

– Alla vet inte att man tecknar en seriesida i 150 procents storlek. Det blir som tavlor. Jag kommer att visa original från mina första böcker, mina romantiska skräckserier Love Hurts och från min första serieroman Alena som nu blivit filmatiserad.

Filmen Alena hade världspremiär på filmfestivalen i Sitges i Spanien i november, den har visats på filmfestival i Santa Barbara i USA och visas nu på filmfestivaler runt om i världen fram tills den går upp på svenska biografer i höst.

– Det är en svensk produktion och är en berättelse om en rad tjejer. Skådespelarna som medverkar är bland annat Molly Nutley, Felicia Jankell och Rebecka Nyman. Alena spelas av Amalia Holm som är ett stort namn på gång.

Närmast är det utställning i Staffanstorp 10 april till 22 maj.

– Det ska bli väldigt roligt med en ”reunion”, säger Kim. Jag hoppas få möta många gamla vänner.

FAKTA
Namn: Kim W. Andersson
Yrke: Serietecknare
Ålder: 36 år
Uppvuxen: Staffanstorp
Bor: Stockholm
Familj: Sambo med flickvän, bror och föräldrar på Österlen
Aktuell: Ställer ut i Staffanstorps Konsthall 10/4-22/5.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt