Lyckad irländsk folkmusikfestival för femte året

En stor publik på fler än 1000 personer kom till Hjärup och Jakriborg när Staffanstorps kommun bjöd på sin traditionella irländska musikfestival i helgen.

På scenen bjöds det på irländsk folkmusik två dagar i rad. Och inte vilken irländsk folkmusik som helst, utan i original. Ett elvamannaband, berömda Celtic Steps från kommunens vänort Killarney var på besök med musiker och dansare och blev självklart festivalens höjdpunkt med sin show de båda dagarna.

På fredagen var konkurrensen hård med EM-fotbollen men den irländska festivalen avgick med dagens seger och på lördagen kom det ännu mer folk till Jakriborg. Totalt beräknar arrangörerna att festivalen besöktes av fler än 1000 personer.

Tufft program

Just nu är det högsäsong även på Irland men Celtic Steps hade tagit en paus från den föreställning de ger varje dag i Killarney för att resa till Staffanstorp.

Den irländska showgruppen hade ett tufft program den gångna veckan och även nästa. Först fem förställningar fem dagar i rad i Killarney och därefter direkt två föreställningar i Jakriborg. Efter lördagens föreställning flög de hem igen på söndagen för att ge nästa veckas första ordinarie förställning i Killarney redan på kvällen!

Många musiker

Från Irland till Jakriborg via Stockholm kom även Brian Friel och Kieran O´Loughlin, två skickliga musiker, sångare och kompositörer och bjöd på en välljudande föreställning båda dagarna.

På scen medverkade även de skånska irlandsinfluerade grupperna Apagaget från Lundatrakten och Local Eedits från Röstånga. En trubadur, Martin Arnoldi, underhöll med irländsk folkmusik på dagtid i serveringen.
Även kursen i irländsk dans blev populär och ett femtontal par kom för att lära sig de irländska dansstegen på lördagseftermiddagen under ledning av den professionelle dansaren, musikern och ledare för Celtic Steps, David Rea.

Perfekt festivalsväder

Irländsk musik brukar skapa glädje och god stämning och hela festivalen kändes glad, uppsluppen och positiv hela helgen i Jakriborg. Det utlovade regnet dök aldrig upp utan den irländska helgen fick istället ett perfekt festivalväder.

Så återigen, för femte året, blev det alltså en mycket lyckad irländsk festival i Hjärup inför en härlig glad musikälskande publik båda dagarna.

Irländsk festival – ”Irish weekend” arrangeras av Staffanstorps kommun i samarbete med sin vänort Killarney på Irland, Jakri AB, Henry Lee Restaurang AB samt Hjärups Caféteria & Lunchrestaurang.

Text: Ivar Sjögren