Succéfylld skördefest i högsommarhett Balders hage

Lördagen den 10 september 2016 var dagen då bönder, odlare, kreativa landsbygdsföretagare och levande djur intog tätorten, dagen då landsbygden helt enkelt intog Staffanstorp!

Skördefesten drog igång kl. 10 och strax därefter var det alldeles fullt av lördagsfirande medborgare och besökare som kom och gick, vandrade upp och ner i marknadsgångarna och doftade, smakade, minglade, gjorde inköp eller njöt av det rika utbudet vid stånden i det supervackra vädret.

Uppskattningsvis omkring 1 500 besökare, eller rentav fler än så, njöt av hjärtans lust av allt det goda från landsbygden som visades upp i Balders hage under skördefesten.

Många medverkande

Vid de 24 marknadsborden var det både utställningar och försäljning. Här fanns en lång rad stora och små kreativa landsbygdsföretagare och landsbygdsentreprenörer från kommunen med omnejd representerade.

Köerna till Casseroll foodtruck från Mossheddinge och Hjärups Kafé & Lunchrestaurang från Jakriborg ringlade långa under hela skördefesten och framföra allt de kylda dryckerna gick åt som smör i solsken, precis som kylda drycker gör i sommarvärme.

Mycket för barnen

Barnen bjöds på mycket varierande underhållning denna dag. Först en mycket uppskattad sagostund på skördetema med Rimstad Rockerz på scenen. Sedan inleddes en spännande arkeologigrävning med möjlighet att göra fynd i Uppåkra Arkeologiska Centers speciella grävlådor, därpå gratis ponnyridning nästan hela eftermiddagen och dessutom möjlighet att möta livs levande djur. Den här dagen besöktes Balders hage av både getter, kaniner, höns och vaktlar. Den för dagen särskilt uppförda gethagen drog stora skaror av barn som kunde gå in i den halmtäckta fållan och klappa två vänliga getter som var på besök från Söderkrokens getfarm.

LRF:s pris 2016

Ingrid Jönsson från LRF delade ut LRF:s pris under Skördefesten. Årets pristagare är Staffanstorps kommuns klimatstrateg och vattensamordnare, hydrogeolog Marie-Louise Folkesson, som fick priset för sina stora insatser och framtidsarbete i klimat- och vattenfrågor inom kommunen, av stort värde inte minst för kommunens landsbygdsmedborgare och landsbygdsverksamheter.

Vinnare

I frågetävlingen korades fyra vinnare som samtliga hade alla rätt på frågorna. För dragningen av vinnarna från första pris till fjärde pris svarade Sparbanken Skånes Tina Gehander: 1:a pris: Fredrik Medoc. 2:a pris: Carina Dilton. 3:e pris: Gunilla Persson. 4:e pris: Annelie Medic. Alla pristagare kan hämta ut sina priser i Medborgarkontoret i Rådhuset. De består av presentkort på Tirups Örtagård samt som fjärdepris en burk honung från Ängdala gård i Södra Sallerup.

Detta var andra året i rad som Staffanstorps kommun arrangerade Skördefesten i Balders hage. Förra året regnade det mesta bort men i år blev det en stor succé med mersmak. Många av utställarna lovade på stående fot att komma tillbaka nästa år.

Skördefesten i Balders Hage 2016 arrangerades av Staffanstorps kommun i samarbete med Sparbanken Skåne, Business Port Staffanstorp, Uppåkra Arkeologiska Center och LRF.