En verkligt historisk invigning!

Oscar Zia på Invigningen av Uppåkraskolan. Foto och licens: Mats Schöld

Det har varit en historisk vecka på nya Uppåkraskolan i Hjärup som fick en ståtlig invigning som pågick fyra dagar.

Allt kulminerade på lördagen den 24 september när kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson klippte bandet inför tusentals besökande samtidigt som det bjöds på konsert av Oscar Zia, kändisbesök och massor av spännande aktiviteter. Men redan tidigare i veckan fick de 280 eleverna en härlig historielektion av professor Dick Harrison som även sparkade igång det allra första historiska Uppåkraloppet.

Unik sammanlänkning

På höjden intill Uppåkra kyrka, bara några hundra meter österut vajar de stolta flaggorna på Uppåkra arkeologiska center (UAC). Skolbarnen och lärarna på Uppåkraskolan ska få sitta på första parkett när det gäller all utveckling som sker på Uppåkra. Den nya skolan länkas samman med den historiska platsen på ett helt unikt sätt.

– Det har nog aldrig hänt att barn fått en så stor roll i utvecklingen av ett historiskt besöksmål som eleverna på Uppåkraskolan, säger historieprofessor Dick Harrison.

De 280 eleverna bjöds därför på en fascinerande historielektion häromdagen i idrottshallen i den nya skolan: – Ni har alla läst om Birka som ligger nära Stockholm. Där levde människor under 175 år och platsen är sju hektar stor, ungefär som ett par stora fotbollsplaner.

– Fyndplatsen Uppåkra är mycket större, cirka 40-50 hektar stor. Här levde folk i 1000 år och hittills har bara ett par promille grävts ut. Vi har alltså 1000 års mänskliga historiska erfarenheter på hemmaplan i Hjärup i Staffanstorps kommun, berättade professor Harrison.

– Här har vi Nordens äldsta stad på andra sidan motorvägen. Forskarna har räknat fel på 1 200 år när de pratat om när städerna kom till Norden.

– Här har vi hittat ett stort hus i två våningar med bjälkar, med fynd efter offer av både djur och människor. Huset har av allt att döma varit ett tempel. Forskarna visste inte tidigare att man hade tempel på den här tiden och detta betyder att vi måste skriva om vår historia tack vare Uppåkra.

– Detta är ingen liten marginalgrej i vår historia och hade Uppåkra legat närmare Stockholm hade det varit superkänt idag!

Barnen på parkett

– När vi har utgrävningar blir barnen på Uppåkraskolan de första som får veta vad vi hittat, berättar Karin Nilsson som är verkställande ledamot i UAC.

– Det handlar inte så mycket om fynden utan mer om helheten för att barn ska förstå. Hur pratade vikingarna? Hur luktade det på Uppåkra en gång i tiden?

– Det är viktigt att inte låsa in sig i fack i början av ett sånt här projekt, utan alla ska känna sig som en del i processen, och sen tar vi det steg för steg, med forskarna, barnen och lärarna.

– Det första projektet är att skolbarnen få göra en utställning till Uppåkra inför nästa år, säger Karin Nilsson. Inget är spikat än men i mitt huvud ska det vara en skapande process, det finns ingen färdig mall utan vi kopplar in Malmö Högskola med forskningskompetens som tillsammans med lärare och skolbarn och vårt vetenskapliga råd tillsammans ska forma den första barnutställningen på Uppåkra.

Byggd på rekordtid

Nya Uppåkraskolan har byggts på rekordtiden två år och har i höst tagit emot 280 elever i klasserna F-6. Men skolan är förberedd för utveckling och ett framtida högstadium och har totalt plats för hela 520 elever. Den nya skolan kan användas mer än bara på skoltid. Dess lokaler kan även hyras av föreningslivet, för konserter och andra event och ändamål.

Fyra dagar

Festligheterna pågick i fyra dagar. Utöver det redan nämnda inslagen var det studiebesök av skolledare, politiker och tjänstemän från hela Skåne, besök av näringslivet, paneldebatt om den snabba byggprocessen och naturligtvis även barnens egen VIP-kväll med röda mattan, disko och TV-spel.

– Det har varit jättejätterolig och otroligt positivt, vi fick så mycket energi. Det var ett väldigt välarrangerat program, allting har funkat och vi känner oss så stolta över både invigningen och skolan, säger rektor Ulrika Narling.