Besökshunden Signe skapar trygghet på Pilegården

Besökshunden Signe. Foto: Maria Persson

Får vi presentera Pilegårdens nya medarbetare. Hon heter Signe, är besökshund och får sin lön i köttbullar.

– Hon är perfekt som besökshund. Hon är så lugn och cool och hon har en bra av och påknapp.

Signe är en 17 månaders shetland sheepdog. Hennes matte Maria Persson är undersköterska på växel- och korttidsboendet på Pilegården sedan 2,5 år.

– Jag skaffade henne för att hon skulle bli min agilityhund, men eftersom jag jobbar med demenssjuka så frågade jag demenssjuksköterska Susanne Bresby om inte Signe kunde få bli vår besökshund och ibland vara med mig på jobbet.

Forskning visar att ett hundteam inom demensvården ofta har en lugnande effekt på patienterna. Livskvaliteten och välmåendet ökar. Hundteamet blir ett stöd och ett sällskap, ger motivation, uppmuntran och aktivitet, väcker positiva minnen och skapar glädje. Rent medicinskt har det konstaterats att besökshunden kan sänka blodtrycket och även minskar smärta och stress hos patienten.

Perfekt för jobbet

Signe fick göra ett lämplighetstest innan hon antogs till utbildningen vid Svenska Terapihundskolan. Hon har i sommar genomgått både miljöträning och passivitetsträning och är nu diplomerad som besökshund med specialitet att få demenssjuka att må bättre i vardagen. Staffanstorps kommun har bidragit ekonomiskt till utbildningen.

– Hon kan ligga stilla i soffan eller bara sitta still på en stol intill patienten och bli klappad, hon kan leka och trixa med leksaker, sitta vackert och räcka vacker tass. Hon tycker om att bli klappad, hon har lärt sig att hälsa fint på de boende och hon är alltid försiktig. Hon är faktiskt perfekt för detta jobbet, säger Maria.

Guldstund i vardagen

– Jag ser hur glada de boende blir när hon kommer hit. Jag vet själv att jag skulle bli jätteglad om en hund kommer och hälsar på när jag blir gammal. Det piggar upp, blir en guldstund i vardagen. Jag ser boende och patienter här som aldrig pratar, men de kan plötsligt börja sträcka sig efter Signe.

– Hon är med ett par dar i veckan när det passar verksamheten, ofta på kvällarna. Kanske kommer hon även att få göra hembesök tillsammans med mig inom kommunen. Det är mysigt för våra patienter att få sitta och klappa henne eller promenera med henne. Hon blir även ett samtalsämne. Många har haft hund tidigare och gamla goda minnen kommer tillbaka, säger Maria Persson.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt