Poke Party och italienska schlagers på Kulturfesten

– Namnet fest ger en gladare ingång, jag gillar fest mer än natt, säger Stefan Svensson som tar över ansvaret för Kulturnatten som fyller 21 år och samtidigt byter namn till Kulturfesten.

Den 21 oktober går Kulturfesten av stapeln och det utlovas flera nyheter.

Läs programmet>>

– Jag vill förädla konceptet som Lions byggt upp, men det krävs också viss förnyelse. Det är ett av skälen till att jag döper om den.

Ett av de nya inslagen är ett Pokemonparty. Staffanstorp får under Kulturfesten besök av många nya Pokémontyper av alla karaktärer.

– Jag har anlitat DJ David Szmak, en av de drivande bakom publiksuccén Poke Party i Folkets Park i Malmö. Han ska hålla i ett Poke Party under Kulturfesten och han tar med sig ett stort antal Pokémon GO-figurer som alla våra besökare kan vara med och jaga, berättar Stefan.

En annan nyhet är att det blir italienskt tema på Medelpunkten med ljuvliga italienska smaker från Medelhavet och på scenen ett liveband som spelar gamla italienska schlagers.

Mix av gammalt och nytt

Tanken är att det ska bli mer liv och fest på gator och torg. Torget blir Kulturfestens hjärta och ska bada i ljus. Här reses två stora tält som Staffanstorps kommun och Företagsgruppen gemensamt skaffat in. Staffanstorps Handbollsförening monterar upp dem.

– Här blir det bland annat utställning med konsthantverkare, möten och mingel.

En kulturfest bygger på många medverkande så att centrum verkligen kan blossa upp i ett vackert kulturfyrverki och det är många delaktiga som möjliggör arrangemanget. Det blir en fullmatad kulturfest där bland annat musikskolan bjuder på målning till musik, instrumentloppis och sambatåg. På biblioteket blir det cirkus och bokloppis. I konsthallen sker utdelning av kulturpris och kulturstipendium. Det blir både utställningar och arkeologisk grävning i rådhuset. På S:t Staffan blir det internationell matfest i integrationens tecken, konstutställning på Gästis, skånska visor på Folkets hus och gospel i Betaniakyrkan. Det blir även veteranbilstävling och en hel del affärer och företag i centrum har öppet.

Över generationsgränserna

Lions Club Staffanstorp har genom åren gjort en jätteinsats och genomfört 20 kulturnätter. I vintras frågade de Stefan på tidningen Spegeln om han kunde tänka sig att ta över ansvaret för arrangemanget.

– Det är ett trevligt arrangemang på en årstid när det brukar vara mörkt och tråkigt, så det vore hemskt om det bara försvann.

– Jag brinner för kultur och vill gärna vara med och skapa glädje, fylla Staffanstorp med liv och locka ut folk över generationsgränserna. Nästa år hoppas jag kunna bygga ut Kulturfesten till hela helgen, säger Stefan.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt