Staffanstorps Kulturpris 2016 går till Kim W Andersson

Kim W Andersson, serieskapare, har tilldelats Staffanstorps kulturpris
(10 000 kronor) med motiveringen:

”På Serieskolan i Malmö skapade Kim Staffanstorp tills jag dör, sedan följde bland annat Love Hurts-serierna, Alena som blivit långfilm samt Astrid: Vulkanmånens kult med utgivning hösten 2016. Från romantisk skräck, komedi och psykologisk realism tar Kim oss med in i en värld av science fiktion och rymdäventyr. Våren 2016 arrangerade Staffanstorps Konsthall en utställning med Kims serieoriginal.

Kim W Andersson, en av Sveriges bästa serietecknare nu också med en internationell karriär tilldelas Staffanstorps Kulturpris 2016 för: mästerligt nyskapande, stor skicklighet, gränslös skaparglädje och kärlek till konsten!”

 

Kim kunde tyvärr inte närvara vid prisutdelningsceremonin under Kulturfesten men skickade en hälsning:

Högst ärade hemort! Det är med tacksamma tårar i ögonen jag skriver detta. Det är något alldeles visst med att bli erkänd för sina bedrifter på hemmaplan. Det betyder så mycket mer. Staffanstorp var för mig en väldigt viktig plats i min utveckling till den serieskapare jag blivit. Inte minst inspirerande lärare under min skolgång, som Bengt Bengtsson och Povel Randén som såg till att man fick chans utvecklas i de ädla konsterna. Och fritidsgården Skåningen och Fältgruppen som såg till att man fick lokal och utrymme till det.

Jag önskar jag kunde närvara hos er idag för att tillsammans skåla för Staffanstorp. Jag var hos er senast i våras vid invigningen av min utställning som jag blev förärad i konsthallen. Jag tackar nästan alltid nej till utställningar, då jag tycker att man ska avnjuta serier uppkrupen i soffan med sin favoritdryck på armslängds avstånd. Men när Staffanstorp kallade kunde jag inte neka. Det är jag väldigt glad över, då utställningen var otroligt vackert sammansatt och att få komma på vernissage och träffa gamla vänner blev en underbar dag.

Tyvärr har jag lovat bort mig på annat håll just denna dag. Det ber jag om ursäkt för. Saknar ni mig eller vill träffa mig för att just berätta vilken dålig stil det är att inte komma till er idag, så finner ni mig på seriefestivalen ”I Seriernas Värld” nästa helg i Malmö.

Tack än en gång, Staffanstorp. För att citera titeln en av mina tidiga serier, ”Staffanstorp, tills jag dör”.

Kim W.