Fler frivilliga behövs på Medelpunkten

Nintendogruppen på Medelpunkten. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

– Det här är det absolut bästa som hänt oss som seniorer. Vi får så mycket tillbaka, säger Brita Kristiansson och Birgitta Hjort som är två av de frivilliga seniorerna på Medelpunkten.

Just nu söker vi en fixare, en telefonvän, en ledare till Nintendogruppen samt en speleman som vill komma någon fredag ibland och kompa sånggruppen säger samordnare Taina Ahola på Medelpunkten.

– Vi söker inte ett proffs som ledare till sånggruppen utan någon som kan spela ett instrument och har förmågan att vara litet följsam och lyssna av till exempel vilken tonart som passar gruppen bäst.

– Vi behöver hjälp med fixartjänster, som till exempel att byta gardiner eller kanske sätta upp en brandvarnare. Är du en fixare och tycker om att hjälpa andra så hör av dig.

– Nintendogruppen behöver en frivillig som samordnar och inga förkunskaper behövs, vi lär upp. TV-spelet Nintendo Wii Balansbräda styrs med fötterna och är även ett modernt sätt att träna balansförmågan.

– Vi söker även någon som vill bli telefonvän och ringa till seniorer som vill ha samtal då och då. Vi lånar ut telefoner så att man kan ringa vid en viss tid.

Frivilligt och ideellt

Frivilligarbetet är just frivilligt och oavlönat. Brita Kristiansson och Birgitta Hjort är två av Medelpunktens frivilliga seniorer. Båda är vana vid ett aktivt liv och vill gärna fortsätta att hålla igång.

– Det går bra att säga nej om man inte har tid någon gång, det kan man när man arbetar ideellt. Det känns inte alls som att man är bunden, säger Britta. Men det är ett sätt att komma ut, att komma hemifrån.

Exemplen på vad man kan göra som frivillig senior är många. Det finns massor av frivilligverksamheter som bingo, canasta, våffelbakning, vävgrupp, biljard, promenader, högläsning, sällskap, cafévärdinna eller senior i skolan med mera.

Social samvaro

De frivilliga hjälper även till med till exempel Seniorveckan på hösten eller vid alla de många evenemangen som arrangeras på Medelpunkten.

– Jag hjälper till med både det ena och det andra, berättar Brita Kristiansson. Lagar kaffe, diskar ibland, följer med någon till sjukhuset, sätter ut stolar vid musikevenemang.

– Tre dagar i veckan är jag med och ser till så att förmiddagskaffet serveras, berättar Birgitta Hjort. Medelpunkten arrangerar kaffestund för seniorer varje vardag. En hel del kommer hit, men det borde vara fler för detta är en fin social samvaro.

Viktigt för hälsan

– Alla som deltar aktivt i våra frivilliga social insatser har särskilda träffar ett par gånger om året. Vi möts och grillar på våren och på hösten brukar jag bjuda på brunch på internationella frivilligdagen, berättar Taina Ahola.

Vill du veta mer om frivilligverksamheten?

Välkommen att kontakta samordnare Taina Ahola på 046-25 15 37.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt