Önsvala förskola firade barnkonventionen

Önsvala förskola firade barnkonventionen: Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

– Grattis på födelsedagen, ropade barnen på Önsvala förskola och släppte iväg 101 ballonger upp i luften över Staffanstorp för att fira Barnkonventionens födelsedag.

– Det är så mycket barn som är på flykt och inte mår bra. Vi kände att vi ville uppmärksamma detta för våra barn och visa hur bra vi har det här. Alla barn är lika även om vi är olika, alla barn har rätt till bra mat, alla barn har rätt till ett namn, alla barn har rätt att bli välbehandlade, säger förskollärare Carina Boström som stod bakom arrangemanget tillsammans med sin kollega Lisa Andersson.

Det var den 20 november 1989 som FN:s generalförsamling antog en konvention om barns rättigheter som en del av folkrätten. 195 länder har skrivit under.

På Önsvala förskola firades detta med en ljusmanifestation och en sångstund.

– Inför det här firandet har vi pratat mycket om att man kan komma från olika länder, ha olika hudfärg, olika ögonfärg och hårfärg. Men att vi ändå alla är lika.

– Vi har också pratat om att det är viktigt att du är snäll tillbaka och du vill att någon ska vara snäll mot dig. Det är viktigt att man får alla bitarna.

Alla människor under 18 år räknas som barn. Konventionen handlar om vilka rättigheter alla barn i hela världen bör omfattas av i alla samhällen, avsett kultur och religion.

De vita ballongerna symboliserade födelsedagen och var ett symboliskt grattis från Önsvala förskola till alla barn i världen och till barnkonventionen på dess födelsedag.

Text: Ivar Sjögren

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »