Första delen av Hjärups park nästan färdiganlagd

Den första etappen av Hjärups park är i princip klar och redan idag kan Hjärupsborna promenera i sin nya park.

Det nysådda gräset lyser grönt över stora parkområden, belysningen längs gång- och cykelstråken är klara, bron ligger på plats över dammen och scengolvet är utplacerat.

– Snart sätts plantorna och träden ska planteras under veckorna framöver. Vi väntar med att plantera träden tills de har avmognat och gått in i vintervila på plantskolan. Då har träden större chans att klara vintern och att komma igång på våren. Allt ska vara klart före årsskiftet, säger landskapsingenjör Linnea Saarela på Staffanstorps kommun.

Skyddande staket

– Vi har satt upp staket som hägnar in och skyddar planteringarna, dels mot vilt som kanin och hare, men även för att förhindra förstörelse och genomspringning. Vi vill att växterna får de bästa förutsättningarna för att etableras ordentligt.

– Det blir en stor variation av arter i parken med olika sorters träd, buskar och perenner. Några exempel på trädarter är ek, bok och tall men även blommande arter med stora prydnadsvärden som körbärsträd. Exempel på buskar är kornell och magnolia men även surjordsväxter som rhododendron, berättar Linnea Saarela.

Vardagspark

Meningen är att parken ska fungera som en vardagspark för promenader, lek, motion, hundrastning, grillning, avkoppling och bli en plats där Hjärupsborna kan fira midsommar och valborg, uppleva kultur, spela boule och åka pulka i backarna.

Den första delen av parken ansluter till Uppåkravallen och de nya bostadsområdena Trädgårdslunden och Hjärup Nordost 2 och 3 och har striktare former än andra etappen som blir en mer naturlig park och där även en pulkabacke ska anläggas.

Utvecklingsytor skapas i anslutning till parken så att lekplatser och hundrastplats så småningom kan anläggas.

Peab utför entreprenaden för den första etappen efter instruktioner och ritningar från Staffanstorps kommun.

Tidplanen för den andra etappen är ännu inte fastställd. Totalt kommer parken att omfatta tio hektar när den är helt färdiganlagd.

Vill du veta mer om hur arbetet fortskrider?

Följ utvecklingen av Hjärups park på staffanstorp.se/hjarupspark.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Första delen av Hjärups park nästan färdiganlagd

 1. Det verkar lovande med den nya parken.
  Jag har dock en önskan om att man lägger ut en karta på hemsidan där man visar vad de olika träden heter och var de finns.
  Det vore också trevligt med en förteckning över övriga träd som finns i Hjärup och var dom finns (även Staffanstorp för den delen).
  Jag tror att det skulle kunna vara användbart för skolorna i undervisningen samtidigt som det vore trevligt för oss andra som är lite botaniskt intresserade!

  1. Hej Lars-Göran,

   Jag håller med om att det vore trevligt med en förteckning över vilka trädarter som finns i Hjärup och Staffanstorp. Då det inte finns någon sådan förteckning i dagsläget kan jag rekommendera dig att gå in och läsa gestaltningsprogrammet för Hjärups park. Här kan du få en övergripande men god bild över vilka typer av planteringar som kommer finnas i parken.

   Med Vänlig Hälsning,
   Linnea Saarela, Parkingenjör i Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »