Ändrad barnomsorgstaxa från och med 1 januari

Från och med den förste januari övergår Staffanstorps kommun till enhetlig barnomsorgstaxa oavsett barnets vistelsetid. Detta innebär att den tidigare deltidsavgiften tas bort vid årsskiftet.

Staffanstorps kommun tillämpar maxtaxa inom förskola och fritidshem. Nivåerna för maxtaxan regleras av Skolverket och omfattar heltidsavgift för förskola respektive fritidshem. Barn mellan 3-6 år, inskrivna i förskolan, omfattas av allmän förskola vilket innebär 15 timmars avgiftsfri förskola per vecka under skolans läsår.

Mer information om maxtaxan hittar du här på denna sida>>

 

Lämna en kommentar

När du väljer att kommentera så godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

11 kommentarer till Ändrad barnomsorgstaxa från och med 1 januari

 1. Hej
  Ni skriver att den som är arbetssökande ska kunna anpassa dagistiderna till då man behöver åka på arbetsintervju eller liknande. Men hur har ni tänkt att man ska komma till en arbetsintervju? Har ni försökt söka jobb på heltid med två små barn springande runt knäna? Ja det går såklart, eftersom folk gör det hela tiden. Men det är inte så lätt, särskilt inte när ekonomin är lite sämre pga a-kassa. Det är ett stort problem, att ni inte tillåter mer än 15 tim dagis för barn till arbetssökande. Utöver detta har ni mage att begära att man ska betala lika mycket för platsen som om barnet var där heltid. Varför? Jag har läst svaren nedan, men ni svarar inte på frågan. Varför ska man betala lika mycket?
  Eller om jag omformulerar det såhär:
  Vi betalar maxtaxa för 2 barn som går 15 tim/vecka. Vi betalar alltså 35 kr/timme. Att jämföra med om barnen är 35 tim/vecka på dagis då det kostar 15 kr/timme. Så kanske den rätta frågan är: varför ska vi betala mer för vår plats, mer än dubbelt så mycket?

  Det här handlar inte om barns rätt till förskola. Detta handlar om familjeekonomi och sysselsättning, och att ni inte ställer upp för kommunens medborgare. Det är ett orättvist system, där de som går på a-kassa och därför har mindre pengar per månad, ska betala mer än de som har full lön. Att de som söker arbete på heltid inte kan ägna sig åt det är dessutom skamligt. Och svårt! Hjälp era medborgare, tack, så får ni in mer skatt.

  1. Hej Malin

   I Staffanstorp har vi som du själv skriver, ett system för avgift som bygger på maxtaxa. Vi debiterar inte omsorg utifrån antal timmar utan följer där skollagens direktiv för vistelsetider i förskola. Jag förstår att du upplever detta som orättvist i ert specifika fall och vill självklart beklaga detta.

   Vänligen,

   Eva Mellberg
   Avdelningschef förskola

 2. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt att vi ska betala nästan 900kr när dottern endast får vara på dagis 15h/v då jag är mammaledig.

  Jag har bett vår förskola ändra till det Gratis saken men det verkar inte ha hänt. Antingen ska hon få vara fullt på fdagis om vi ändå ska betala för det eller så ska det per automatik bli 15h/v gratis utan att man ska behöva ringa runt till halva kommunhuset innan man får svar…

  1. Hej Sandra!

   Om ni anmält att ni önskar avgiftsfri allmän förskola till förskolechef ska detta självklart ändras. Jag föreslår att du kontaktar förskolechefen igen och frågar vad som hänt så att ni tillsammans kan reda ut det.
   Du får gärna också kontakta mig vid behov på 046 – 251310, eva.mellberg@staffanstorp.se.

   Vänliga hälsningar,
   Eva Mellberg
   Utbildningsstrateg

 3. Jag tycker att det här är tragiskt! De som drabbas är de som har lägst inkomst, men samtidigt är begränsade i hur mkt barnen får vistas på förskolan – arbetssökande och föräldralediga. Tar ni ut full taxa för samtliga, borde det även vara ens rättighet att ha barnen där fler timmar.

  1. Hej Lotta!
   Staffanstorps kommun anpassar nu föräldraavgifterna till det regelverk som finns för maxtaxa i Sverige. Maxtaxan är ett verktyg för att öka möjligheter för alla familjer att kunna ha råd med barnomsorg oavsett hur många barn familjen har.

   Det är alltid behovet av omsorg (arbete eller studier) som styr hur många timmar man har rätt till i förskolan, du kan läsa mer om detta i skollagen kap 8. Där kan du också läsa om regler för omsorgstid för föräldralediga och arbetslösa.

   http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/skollag-2010800_sfs-2010-800#K8

   Vänligen,
   Eva Mellberg
   Utbildningsstrateg

   1. Tack för ditt svar, men! Det enda lagen säger är att barnen ska erbjudas MINST 15h/vecka (läs nedan). Det är många kommuner idag som erbjuder alla barn fler timmar. Tänker man på arbetssökande borde det vara en rättighet med fler timmar på förskolan för barnen eftersom deras förälder förväntas söka arbete på heltid.

    6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

    1. Hej Lotta!

     Det är helt riktigt att det finns kommuner som valt att utöka de lagstadgade 15 timmarna för, bland andra, arbetssökande. De flesta av Sveriges kommuner, precis som Staffanstorps kommun, håller sig dock till det lagen stipulerar, det vill säga 15 timmar/vecka.
     Arbetssökande har i våra förskolor alltid möjlighet att anpassa de 15 timmarna vid behov av omsorg pga arbetsintervjuer eller bokade möten på arbetsförmedling till exempel. Diskutera med personal och/eller förskolechef vid behov av förskjutning, eller omdisponering av de 15 timmarna.

     God fortsättning!

     Eva Mellberg
     Utbildningsstrateg

     1. Eva.. Kommunen ska alltså få in så mkt som möjligt, men ger inget tillbaka? Återigen bevisar denna kommun att man enbart ger minimum till den grupp som står för kommunens framtid. Tänk på att det är barnen som drabbas – alla pratar om hur viktig förskolan är för barns utveckling, men ändå utestängs en hel grupp av barn.
      Jag har länge förutspråkat 15h för iaf föräldralediga, men börjar vackla för jag ser hur mkt förskolan ger mina egna barn. De lär sig saker som jag knappt hunnit tänka ut att de kan lära sig redan i sin unga ålder. Med det sagt menar jag inte att barnen ska gå 7-17 mån-fre, men de borde ha rätt till mer, även om föräldrarna väljer att ha dem där kortare tid.
      Samarbeta kring tider? Ehh.. Under den korta period vi drabbades av arbetslöshet i vår familj var inte förskolechefen ett dugg samarbetsvillig vad gäller tider.
      Staffanstorps kommun kommer aldrig bli någon framtidens kommun med detta bakåtsträvande beteende.

      1. Hej Lotta!
       Det är väldigt roligt att läsa att du upplever att förskolan har mycket att erbjuda våra barn i Staffanstorp, vi arbetar hårt för att hålla god kvalitet och för att våra verksamheter ska kunna erbjuda varje barn goda utvecklingsmöjligheter när de vistas i förskolan. För att kunna hålla god kvalitet är det viktigt att vi håller barngrupperna rimliga i storlek. Det är därför viktigt att vi följer de riktlinjer som våra politiker sätter för vistelse i förskola och då är begränsade vistelsetider för barn med hemmavarande vårdnadshavare en sådan riktlinje. Om du upplever att kommunikationen med din förskola eller förskolechef inte fungerar är du välkommen att höra av dig till mig på 046-251310, eller via eva.mellberg@staffanstorp.se efter den 9/1 2017 då jag är åter i arbete.

       Vänliga hälsningar,
       Eva Mellberg, Utbildningsstrateg, Staffanstorps kommun

       1. Barngrupperna blir mindre mån och fre, men dessa barn har fortfarande tagit en plats på förskolan och gör inte gruppen mindre eftersom de kan gå upp till heltid närsomhelst. Barngrupper borde minskas med hjälp av fler avdelningar/förskolor och inte med hjälp av att förlita sig på föräldralediga/arbetssökande.

        //Lotta


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »