Generationsbygge med flera generationer!  

Små barn, litet större barn, vuxna och seniorer sida vid sida i ett arkeologiskt generationsbygge för juniorer och seniorer. Sportlovets första arrangemang för de allra minsta barnen gick av stapeln på Medelpunkten på tisdagen. 
 
Arrangör var Uppåkra arkeologiska center (UAC) tillsammans med PRO och SPF och de som var med var barn och seniorer som möttes för att prata om hur Staffanstorpsborna levde för över 1 000 år sedan.

Alla hjälptes åt att skapa små generationsfigurer i lera tillsammans som ska användas i en utställning på Uppåkra Arkeologiska Center.

– I Uppåkra har det bott människor i mer än tusen år. På den tiden kände alla till Uppåkra. Där tillverkades det saker och dit kom folk för att handla.

Arkeolog Sofia Winge från UAC  ledde den uppskattade aktiviteten och berättade för barnen om järnåldersfyndplatsen Uppåkra.

1 100 år är många generationer. En generation är tiden mellan förälderns födsel och till barnet föds. Mammas mamma, mammas mammas mamma, och tillbaka i tiden.  Om vi räknar från idag tillbaka till den tid när de först människorna flyttade till Uppåkra så blir det nästan 85 generationer.

Idag kommer det saker upp ur jorden i Uppåkra som berättar om hur man levde där för länge sedan, vi har till och med hittat ett tempel och det här templet var riktigt häftigt för det var där man offrade till gudarna, berättade hon.

Seniorer från PRO och SPF serverade som vanligt varm choklad till alla deltagarna.

Arr. i samarbete med Uppåkra Arkeologiska Center, Medelpunkten, PRO och SPF. 

Detta händer resten av veckan för de minsta

Onsdag 22 februari kl 10-12 på Torget
Gratis ponnyridning!
Prova på ridning på Staffanstorps Ridsportförenings snälla ponnyhästar!

Torsdag 23 februari kl 10 – 12 på Torget
Skojiga scoutaktiviteter!
Baka pinnbröd och gör eget smör med Staffanstorps Scoutkår Djurslöv.

Fredag 24 februari kl 09.30-11.30 på Torget
Lådbilstävling  2017!
Vem blir årets lådbilssegrare? Fritidshem och förskolor i Staffanstorps kommun möts i rafflande lådbilstävling på lådbilsracerbanan på Torget!

Text och bild: Ivar Sjögren