Elin, socionom: Vi jobbar med känsliga frågor

– Det känns bra att få hjälpa och ibland händer det att vi får ett genuint tack av en klient som kanske säger att ”detta hade vi inte klarat själva” eller ”detta blev verkligen bra”.

Elin Persson är socionom och utredare av barn och unga på Staffanstorps kommun.

– Mitt jobb är spännande och omväxlande, man vet aldrig vad som kan hända under dagen, säger hon. Vissa dagar har jag kanske planerat att skriva journaler eller arbeta med utredningar, men så händer det något akut och plötsligt är man mitt uppe i något helt annat.

Att vara socionom inom kommunen innebär bland annat att hjälpa och stödja de mest utsatta i samhället, ett arbete med både känsliga och jobbiga uppgifter.

– Det är känsliga områden vi jobbar med. Ibland måste vi ge negativa besked till klienten. Vi går ibland in i sådana delar av livet som kan uppröra även den snällaste ängel. Det är viktigt för oss att vara förstående och att samtidigt ha litet skinn på näsan, säger Elin.

Elin kom till Staffanstorps kommun för drygt ett år sedan från Malmö stad där hon arbetat med ekonomiskt bistånd.

– Jag sökte mig hit delvis för att detta är en mindre kommun. Jag trivs bättre i mindre kommuner. Här sitter vi närmare varandra vilket gör samarbetet mellan handläggarna enklare.

– Här finns också ett färre antal skolor. Vi har mycket skolkontakter under vissa utredningar och träffar barn, lärare, rektor, skolsköterska, specialpedagog – alla som har kännedom om det barn vi arbetar med.

Skiftande ärenden

Vardagarna är väldigt varierande och ärendena skiftar starkt i karaktär.

– Jag jobbar med barn och ungdomar i alla åldrar, mellan noll och tjugo år.

– Vi träffar föräldrar som är glada över vårt stöd och föräldrar som inte alls vill ha vår inblandning.

Ärendena öppnas i samband med en anmälan eller en ansökan om stöd. Ibland kan det vara förskolan eller skolan som fångat upp något som oroar.

– Det kan vara många orsaker, men det rör alltid barn eller ungdomar som far illa av olika skäl. Det kan vara ett barn som inte får mat hemma, som säger att mamma alltid sover, att mamma eller pappa bråkar eller dricker.

– Då måste vi göra en utredning av situationen. Vi går in med öppet sinne och kallar in familjen på en förhandsbedömning. I kanske hälften av fallen får vi en bra förklaring, det kan ha varit en enstaka stressig morgon,kanske har familjen redan hjälp av BUP eller annat stöd. Men ibland tas beslut att vi måste ta reda på mer och inleda utredning.

– Det kan vara konflikter med föräldrar som inte får sina barn att lyssna och ber oss om hjälp. Det kan vara föräldrar som separerat och inte kan samarbeta om barnen. Då kan de få komma till familjerätten och exempelvis göra upp ett umgängesschema tillsammans.

– Sedan har vi även det vi kallar för normbrytande beteende bland ungdomar, alltså exempelvis kriminella handlingar och drogmissbruk. Här blir polisen inkopplad ibland och det erbjuds även stöd och hjälp av vår öppenvård på Fenix.

Inte ta med jobbet hem

Inom Elins område med barn och unga arbetar sju utredare plus en förste socionom som är arbetsledare och ger ärendehandledning.

– Jag känner att socialnämnden satsat på vår avdelning så att vi ska kunna göra ett bra jobb och samtidigt må bra och orka med.

– Arbetsbelastningen är OK, det går upp och ner, men vi har en närvarande chef, en förste socionom som finns till hands för stöd och vi är många på plats.

– Vi har ett fint samarbete med övriga socionomer som jag alltid kan fråga när jag behöver, här finns ingen prestige. Vi är en stöttande grupp, vi finns här för varandra och kan ventilera.

Elin konstaterar att det kan vara ett tufft jobb och det gäller att inte ta dagens händelser ”med sig hem”.

– Ibland har man haft ett extra jobbigt samtal, eller fått veta något om ett barn som det är svårt att släppa. Då är det viktigt att man har en förstående sambo eller familj, det är inte alltid man är på topp när man kommer hem, säger Elin.

– Men jag var väl förberedd redan från början. Min far är också socionom, så jag visste vad jobbet kan innebära; stora möjligheter att hjälpa och en del jobbiga situationer. Men det känns verkligen bra att kunna vara en hjälpande hand i samhället. Och ibland får vi ett ”tack” och då känns det extra skönt.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.