Ny policy för kommunala måltider

Skolmat. Foto och licens: Åsa Siller

– Med den nya kostpolicyn höjer vi statusen på maten i alla våra verksamheter. Vi klargör att mat ska vara en integrerad del i vår pedagogiska verksamhet i förskolan och grundskolan, samt att alla har rätt till bra, välsmakande och näringsriktig kost.

En ny kostpolicy för Staffanstorps kommun antogs av kommunfullmäktige den 6 mars och riktar sig till alla som på något sätt hanterar eller tar del av kommunens måltider.

Kostrådet som tagit fram dokumentet har bestått av representanter för samtliga politiska partier i Staffanstorps kommun och har letts av Björn Magnusson (L).

– Nu har vi en heltäckande kostpolicy som ska hålla över tid. Jag vill ge en eloge till alla som varit med, alla har bidragit på ett konstruktivt och bra sätt, säger han.

I policyn fastställs mål, syfte, riktlinjer, uppföljning, ansvar och hållbar utveckling för måltider inom barnomsorg, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, vård och omsorg och caféverksamheter.

– Det har varit en spännande resa med en kompetent grupp där alla haft goda kunskaper om livsmedel. Vi var långt från eniga när vi började, men vi har haft en trevlig process med mycket dialog och genom att plocka in olika experter hittade vi en nivå där vi kunde enas om en gemensam policy, säger Björn Magnusson.

Lyfter kostens betydelse

En minimering av matsvinnet har högt fokus i den nya kostpolicyn, liksom att inköpen säsongsanpassas, att intaget av grönsaker, baljväxter, frukt och spannmål ska främjas, andelen lokalt producerade livsmedel ska ökas, enbart fisk från hållbara bestånd ska inköpas, en strävan efter minskad andel kött ska ske utan att äventyra näringsinnehållet samt utbudet av vegetariska rätter ökas.

I kostpolicyn lyfts det fram att måltidsmiljön ska vara inbjudande, trivsam och hälsofrämjande samt bidra till en fin helhetsupplevelse.

– Det är väldigt positivt och viktigt att vi äntligen fått ett styrdokument som lyfter upp kostens betydelse och som gäller samtliga verksamheter, inte bara skolan utan alla som hanterar livsmedel och mat inom vår kommun, säger kostchef Kerstin Storck, Staffanstorps kommun.

Kerstin Storck har varit den enda tjänstemannen i gruppen:

– Det har varit många intressanta, bra och trevliga diskussioner, säger hon. Tidigare har alla jobbat litet var och en för sig inom sina olika verksamheter, utom skolan som haft en egen kostpolicy. För mig är det viktigt att vi följer livsmedelsverkets råd och riktlinjer och att samma mål ska gälla för alla verksamheter.

– Vi vill idag inte bara ha mat som smakar bra, utan vi vill ha måltider som gör att vi mår bättre och som bidrar till att höja vår livskvalitet.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

3 kommentarer till Ny policy för kommunala måltider

 1. Hej! Jag har märkt att många av staffanstorps skolor serverar smörgåsmargarin innehållande palmolja vilket jag tycker är anmärkningsvärt eftersom Livsmedelsverket varnar för dess cancerogena effekt och följaktligen rekommenderar att barn bör undvika intag. Vad är er kostpolicy kring palmolja?

 2. Skulle ni kunna länka till policydokumentet i artikeln?

  1. Hej Henrik!
   Tack för din uppmärksamhet. Nu är kostpolicyn länkad som vi hade missat. Du hittar den här: https://staffanstorp.se/wp-content/uploads/2017/04/7.10Kostpolicy.pdf
   Med vänlig hälsning Kerstin Storck, kostchef, Staffanstorps kommun


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »