Skånefestivalen – ny skånsk folkfest i sommar

Danne Stråhed och Dynamo. Foto: Per Jahnke

En ny skånsk festival med ambition att ta ett helhetsgrepp på den skånska kulturen ser dagens ljus i Hjärup helgen före midsommar i år.

Den helskånska festivalen, Skånefestivalen, planeras att bli en folkfest som bjuder på en bredd av skånsk kultur, inte minst genuin skånsk musik, mat och dryck.

Bakom arrangemanget står Staffanstorps kommun i samarbete med lokala aktörer, bland annat Staffanstorps gästis, Jakri AB, Uppåkra IF och festplats blir torget i Jakriborg i Hjärup.

Både kända och okända skånska artister och konstellationer medverkar.

Hittills klara är den skånske artisten Danne Stråhed & Dynamo och det skånska niomannabandet Tjo vad det viftar, som spelar skånsk folkmusik i modern och mycket svängig tappning. Skånska dansbandet Voize med stark anknytning till kommunen medverkar och det gör även de lokala storheterna Palle & Padan samt Husbandet som leder allsång på temat kända skånska klassiker av Peps, Edvard Persson, Hasse Andersson, med flera.

Folkfest och kulturfestival

– Skånefestivalen ska bli en folkfest och kulturfestival som för fram den breda genuina skånska kulturen, vi ska lyfta såväl dagens moderna skånska kulturyttringar som gamla goa skånska traditioner, säger projektledare Ivar Sjögren.

– Det blir skånsk musik av allehanda slag, såväl populärmusik som folkmusik och som förtäring helskånska specialiteter som äggakaga, sill, spettekaga, med mera.

Det blir även sillaskola med Skånska Sillaacademien som lär ut sina recept för sillinläggning lagom till midsommar och det planeras för skånsk ölprovning där publiken bjuds in att delta och utse det godaste ölet under ledning av dryckesprovaren Simon Axell-Thoor.

Skånsk litteratur planeras få en framskjuten plats med bokbord och besök av skånska författare.

Även andra former av skånsk kultur planeras att lyftas fram och den skånska historien ska levandegöras i samarbete med kunniga aktörer på området, inte minst Uppåkra arkeologiska center.

16 och 17 juni

Skånefestivalen hålls fredag och lördag, 16-17 juni, och det kommer att vara fri entré.

Etableringen av den nya Skånefestivalen betyder att den irländska festivalen avslutas efter fem populära år, till förmån för en ny folkfest med en bredare lokal och regional förankring.

Text: StaffanstorpsAktuellt.

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Skånefestivalen – ny skånsk folkfest i sommar

 1. Hej!
  Blir det någon dansbana så att man kan dansa bugg när de spelar? Det vore kul.

  Hälsningar Annika

  1. Hej Annika!

   Förstår din fråga eftersom åtminstone två dansanta band uppträder. Men vi har inte planerat in en dansbana eftersom detta inte är en danstillställning utan en blandad kulturfestival med olika skånska artister från kommunen, närområdet och övriga Skåne som bjuder på konserter och uppvisningar; skånsk folkmusik, skånsk folkdans, skånsk allsång, skånska visor och skånsk populärmusik, men även mycket mat- och dryckeskultur, skånska författare, etc. Alla banden är bokade för konsert och utrymmet mellan serveringen och scenen behövs för sittande publik. Men visst blir det svårt att sitta stilla för alla dansglada, så vi jobbar i alla fall på att bereda ett spontanutrymme, ingen dansbana, men en plats för viss spontandans.

   Vänlig hälsning
   Ivar Sjögren
   Projektledare