”För intelligent för ADHD”

Hanna Hildeman. Foto och licens: Marcus Brunström

Den 22 maj kl. 15 besöks Trivselpunkten i Staffanstorp av ”Hjärnkollambassadör” Hanna Hildeman som ska hålla en föreläsning inom ämnet psykisk ohälsa.

Hanna ska berätta sin egen historia om att inte tas på allvar inom vården på grund av bakgrund med psykisk ohälsa.

– De sa att jag var för intelligent för ADHD och när jag berättade om magsmärtor jag hade avfärdades jag som inbillningssjuk, berättar hon.

Hanna Hildeman berättar personligt och gripande om hur en journal från psykvården kan försvåra möjligheterna att få rätt diagnos inom andra delar av vården.

– När jag efter många år slutligen blev tagen på allvar och utredd för mina magproblem konstaterades att jag hade rektalprolaps. Sedan operationen för tre år sedan har jag äntligen fått uppleva hur det känns att inte dagligen ha ont i magen, jag har fått en helt annan livskvalitet, berättar hon. Hanna Hildeman har erfarenhet av ätstörningar och självskadebeteende, samt fick en ADHD-diagnos i vuxen ålder.

– Det var ingen som ville utreda mig, de sa att jag var ”för intelligent”. Hade jag fått diagnosen tidigare hade min historia kanske sett helt annorlunda ut, säger Hanna.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt.