Grattis Emil Jensen till Kulturpriset!

Emil Jensen. Foto och licens: PeterWestrup

Poeten, ordkonstnären och estradören Emil Jensen, uppvuxen i Hjärup, får Staffanstorps kommuns kulturpris för sina särskilda insatser inom kulturområdet. Prissumman är 10 000 kronor.

Motivering: ”Emil Jensen är en av kommunens mest lysande stjärnor och en av Sveriges mest inflytelserika singer/songwriters, en poet av hög klass och en estradör som på scen lockar gammal som ung till både eftertankar och reflektion.

Först och främst Emil, ett stort Grattis till Kulturpriset! Hur känns det?

Tack, känns bara fint! Det brukar ju heta att det är omöjligt att bli profet i sin egen hemstad. Men det går tydligen att bli poet i sin gamla uppväxtby i alla fall. Det gläder mig mycket!

Vilken var den första tanke som for genom ditt huvud när du fick veta via vår bibliotekschef Johan Rasmusson att du utsetts till Staffanstorps kommuns Kulturpristagare 2017?

Mina föräldrar och kompisar är sen länge utflyttade och det är så sällan jag är i Hjärup. Men när jag är i Skåne åker jag ofta tåget mellan Malmö och Lund och när någon stiger på i Hjärup tänker jag alltid att det är någon jag känner. Särskilt om det är en punkare med tuppkam i 16 årsåldern. Då tänker jag instinktivt att det måste vara någon jag känner! Och så drar jag handen genom mitt egna hår och inser att den 16-åriga punkaren som just stigit på kanske inte tänker samma sak om mig. Den bilden for genom mitt huvud av någon anledning!

Vilken skola gick du på. Vad har du för minnen därifrån?

Jag gick lågstadiet och mellanstadiet på Hjärups skola. Jag hade en underbar lågstadielärare, Gunnel Ekdahl. Men jag hade så fruktansvärt dålig och oläslig handstil, så ingen trodde jag kunde skriva. Så är det fortfarande. Jag slarvar ofta bort mina anteckningsböcker på tåg och så, men det är okej, för ingen kan ändå tyda vad det står!

Sen började jag högstadiet i Staffanstorp, Hagalidskolan, där trivdes jag inte alls. Men även där hade jag turen att ha en fantastisk klassföreståndare, Christina Holmström. Hon hade så intensiv kontakt med min mamma under dessa tre struliga år att de än idag, 25 år senare, fortfarande skriver regelbundet till varandra!

Finns det några personer häromkring som betytt något extra för dig?

Ja, familjen Ringdahls. Med Hjärups finaste körsbärsträd. De var alltid som en extra familj för mig. De bodde så nära så det var perfekt avstånd att rymma hemifrån till dem när jag var liten. Men ändå lagom långt, så att det kändes lönt att rymma!

I ditt uppmärksammade sommarprogram förra året berättar du mycket om din uppväxt i Hjärup med din mamma och syster, var det här du skrev dina första låtar också?

Ja, jag började spela piano som liten i Hjärup, först mest och helst instrumentalmusik, men så märkte jag att alla jag lyssnade på – det vill säga The Cure – hade texter, och det kom först som ett nödvändigt ont att börja jobba med orden. Först senare upptäckte jag att detta med ord gick att trolla med på samma sätt som musik, att låta det flöda och skapa helt nya sammanhang.

Om du skulle definiera din egen artistiska/konstnärliga uppgift, hur skulle du formulera den?

Mina konserter har genom åren blivit mer och mer som föreställningar, där jag blandar min musik med mellansnack som spårat ur och blivit lite som en egen genre av lyrik, komik, krönikor och allt vad det nu är jag gör mellan låtarna. Nuförtiden är det lika mycket snack som musik.

Min utgångspunkt har alltid varit att skriva, sjunga och prata om det som känns angeläget. Det är den röda tråden i hela mitt artisteri. Ibland kan det vara en stor global fråga, ibland en absurd liten kärlekshistoria som bara måste berättas. Så länge det känns viktigt för mig, så har jag märkt att det smittar av sig till den som lyssnar. Det senaste jag skrev var en hyllning till alla fantastiska kulturtanter runt om i Sverige. Det kändes så viktigt att lyfta fram och jag är så lycklig att just den texten föll i så god jord.

Du står tydligt på de svagas sida i kampen mot hyckleri, fördomar och maktmissbruk. Är det svårt, som artist, att ta ställning?

Det gläder mig att höra att det är så jag upplevs. Jag har aldrig stuckit under stol med mina egna tankar, känslor och åsikter kring världens tillstånd, jag försöker alltid vara tydlig med det, men försöker samtidigt formulera det så att det ska kännas tillgängligt för så många som möjligt.
En gång uppträdde jag för en massa jurister på Gotland. Efteråt kom det fram en välklädd åklagare och sa: ”Jag håller inte med dig om någonting av det du sa, men det var det bästa jag hört”. Det har jag burit med mig genom åren som en utgångspunkt!

Så, nej, det är inte svårt, tvärtom, det känns väldigt naturligt för mig att vara engagerad. Det räcker med att se sig om i världen och samtidigt inse att jag har möjligheten att nå ut till och prata med tiotusentals människor varje år. Då känns det viktigt att sprida så mycket medmänsklig värme det bara går och så små frö till engagemang.

Du har just avslutat en turné i vinter med 56 föreställningar från norr till söder i Sverige, flera föreställningar i veckan. Det bör ha varit en av landets mest omfattande turnéer i vinter. Hur har turnén varit? Går det att hålla engagemanget uppe så många gånger under så lång tid?

Det har varit en alldeles fantastisk turné. Dels har jag lyckan att ha så otroligt fina medmusiker och underbart turnésällskap, dels har jag turen att ha en så stor och fin publik överallt i landet. Då är det omöjligt att inte vara på tå hela tiden. Varje kväll känns det som att det är en form av premiär, som att det är första gången jag säger det jag säger, som att jag aldrig ens tänkt tanken innan. Jag tänkte på det inför föreställning 54, att jag fortfarande var så oerhört nervös inför spelningen, vilket är ett mycket gott tecken!

Du gör spektakulära turnéer ibland. För tio år sedan cyklade du 300 mil genom Sverige på din sommarturné i en manifestation för hållbar utveckling. Har du några spännande projekt på gång framöver?

Ja, jag leker med olika tankar, men ingenting jag vågar avslöja här och nu! Men det är svårt, cykelturnén var en perfekt utmaning. Det var precis att det var möjligt att genomföra. Sånt tycker jag är roligt.

Vad jobbar du med just nu?

Nu har det varit ett så fullspäckat senaste året, så jag kommer låta saker ta sin tid närmsta månaderna. Vågar inte säga just nu när nästa album, bok eller föreställning är klar, men just nu skriver jag lite nya låtar och gör krönikor i radio. Och i sommar blir det en liten turné, enda spelningen i Skåne blir på Ale Stenar 5/8.

Vad är du mest stolt över av allt du gjort ?

Svårt att peka på något enskilt, men den mest hållbara stoltheten jag bär på är nog att jag börjar förstå att det jag gör tröstar människor, ger folk kraft och ork. Inspirerar folk att engagera sig eller ta sig genom dagen. Ingenting kan göra mig gladare!

Slutligen: När får vi se dig i Hjärup nästa gång?

Det undrar jag också, men förhoppningsvis mycket snart för att ta emot detta fina pris!

Fotnot: Emil Jensen kommer till Hjärup för att ta emot Staffanstorps kommuns kulturpris fredagen den 16 juni kl. 18.15 på Skånefestivalen på torget i Jakriborg.

Fakta

Namn: Emil Jensen
Yrke: Artist, musiker, poet, krönikör
Född: 1974
Uppvuxen: I Hjärup
Bosatt: Stockholm
Gör helst på fritiden? Jag har ju turen att jobba med min stora passion och det jag älskar att göra, så jag vet inte riktigt vad som är jobb eller fritid.
Favoritplats på jorden: Där alla som är mig kärast råkar befinna sig.
Lyssnar helst på: P1.
Läser helst: Just nu Tove Janssons ”Resa med lätt bagage”.
Föreställningar: Har genomfört nio turnéer med egna föreställningar sedan 2001. Den senaste, ”Flyktpotatis”, gavs 56 gånger i hela landet och avslutades 25e april.
Plattor: Sex album, fjorton singlar, fyra EP, två ljudböcker med mellansnack.
Övrigt: Samlingsboken ”Om du inte står för något faller du för allt”, vunnit SM och EM i poetry slam, var med i Jan Troells film ”Maria Larssons eviga ögonblick”, krönikör i tidningarna ETC, och Faktum och i Sveriges Radios ”God morgon, världen” och ”Tankar för dagen”. Gjorde 2016 ett av de mest hyllade Sommar i P1.
Priser: Stig Sjödin-priset 2007, Malmö stads miljöpris 2007, Rebells artistpris 2007, Björn Afzelius-priset 2009, Region Skånes Miljöpris 2010, Gustaf Frödingsällskapets lyrikpris 2011, SKAP:s stipendium 2013, Johnny Bodestipendiet 2015, Staffanstorps kommuns Kulturpris 2017.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt