Tack vare roboten kan vi äta tillsammans igen!

Anna-Lise med hjälpmedlet Bestic. Foto: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt

Sedan mer än tre år kan inte Anna-Lise Hoffmann röra någon av sina armar. Först slutade vänsterarmen att fungera och några månader senare hände samma sak med högerarmen.

Efter ett långt aktivt liv med arbete inom barnomsorgen och med en aktiv fritid blev Anna-Lise helt beroende av hjälp med nästan allt i vardagen. Men tack vare maken Poul och flera digitala och tekniska hjälpmedel har hon kunnat återfå en del av sin frihet och värdighet.

– Vi är så tacksamma mot de kreativa arbetsterapeuterna Kristina Nordström och Gunilla Nordgren. Vi är väldigt nöjda med den hjälp vi fått från kommunen och vårdcentralen, vi har blivit väldigt väl bemötta och de har kommit med alla fina förslag på hjälpmedel!

Ett av dessa är hjälpmedel är roboten Bestic.

Äntligen äta tillsammans igen

– Bestic underlättar verkligen, säger Anna-Lise Nu kan vi äntligen äta tillsammans igen, Poul och jag. Tidigare fick Poul först hjälpa mig innan han kunde äta själv. Nu kan jag ha en måltid som vem som helst och äta i min egen takt.

Poul lägger upp maten på tallriken och skär i lagom bitar och sedan dirigerar Anna-Lise själv skeden från tallriken mot munnen med en lätt knapptryckning på en blå liten dosa i knäet.

Uppfinnaren av roboten Bestic är en svensk, Sten Hemmingsson. Han fick idén sedan han drabbats av polio och fått svårt att äta.

– Ätroboten ägs av kommunen och vi har fått låna den tillsammans med en ryggsäck, så att vi kan ta med oss roboten även när vi åker bort.

Anna-Lise rekommenderar den varmt även till andra med behov av ätstöd, men som kanske är litet rädda för robotar:

– Ja, det gör jag verkligen. Jag var själv skeptisk först, men redan första gången jag provade den förstod jag att den skulle underlätta mycket för mig.

Ovanlig sjukdom

– Det är en ovanlig sjukdom jag fått, berättar hon. Lasarettet sänder mig till olika utredningar hos en olika överläkare på neurokirurgen och neurologen. Hittills har jag inte fått ett svar på vad som hänt och jag har nyligen gjort en rad nya tester.

– Måtte de hitta en lösning. Jag hoppas att jag i alla fall kan få hjälp mot smärtan och kanske få litet mer rörlighet i händerna.

– Armarna är även viktiga för balansen. Jag kan inte ta emot om jag faller, så jag går inte gärna utan stöd mer än här hemma.

Styrenhet till iPaden

Alla göromål i hemmet sköts numera av maken Poul.

– Han är så händig, duktig och frisk, berömmer Anna-Lise.

– Nja, säger Poul, jag har fått lära mig. Jag var inte så bra på matlagning tidigare, men det går framåt. Jag kör efter receptboken.

– Ibland står jag bredvid som en kokbok, skrattar Anna-Lise.

Utöver roboten Bestic har Anna-Lise även fått en automatisk spol- och torktoalett, automatisk dörröppnare till ytterdörren och en styrenhet till iPaden.

– Nu kan jag läsa både tidningen och böcker. Jag kan inte surfa ännu, men de ska hjälpa mig även med det. Det finns flera möjligheter för mig att styra en dator och jag ska in och prova ut det denna månaden, säger Anna-Lise förväntansfullt.

Drömmer om cykelutflykter!

Paret Hoffmann håller verkligen humöret uppe, inte minst tack vare den fina hjälpen från kommun och vårdcentral och vågar därför även avslöja sin nya dröm; de funderar på att skaffa en parcykel, en konstruktion där de cykla på utflykter sittande sida vid sida.

– Att cykla har alltid varit ett av våra stora fritidsnöjen. Förr cyklade vi säkert 300 mil om året, berättar Anna-Lise och Poul och ler vid minnet.

Cecilia Svensson-. Foto: privat

”Den stora utmaningen med välfärdsteknologi är inte primärt tekniken, utan de beteendeförändringar som kommer att krävas av medborgare, medarbetare och chefer.”
Cecilia Svensson, socialchef

 

 

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt