Carolina, sjuksköterska: – Vill vara en glädjespridare

– Mitt yrke är verkligen roligt med många trevliga möten varje dag. Det är viktigt att alltid försöka göra det bästa av allt, att försöka vara en glädjespridare och att tänka att det alltid finns hopp.

Carolina Groth är distriktssköterska inom hemsjukvården med eget områdesansvar.

– Jag har omvårdnadsansvar för cirka 35 patienter i centrala Staffanstorp, berättar Carolina. Jag har alltid gillat det här sättet att jobba, det är fritt och litet annorlunda, man är gäst i patientens hem. Vi jobbar mer på patienternas villkor än man gör på ett sjukhus.

Ett socialt arbete

Under vårt möte får vi följa med hem till Siv, 84 år, som bor i en egen lägenhet.

Den välmående katten Snuttan ligger på köksbordet och myser i vårsolen som värmer genom fönstret. Utanför blommar ett vackert japansk körsbärsträd.

Siv bodde tidigare i Yngsjö men flyttade för några år sedan till Staffanstorp för att komma närmare sin dotter.

Carolina får direkt en kram av Siv som med värme säger, vänd mot oss:

– Jag är så glad för henne, hon är bra för mig!

– Vi har roligt tillsammans du och jag Siv, svarar Carolina.

– Ja, det har vi, intygar Siv.

Sedan pratar de om allt mellan himmel och jord, medan Carolina lägger om ett sår på Sivs ben.

– Man gör det man ska och man pratar om lite annat. Det är ett mycket socialt jobb och det är bra om man är glad och positiv.

– Jag gillar det här yrket. Vi har mycket ansvar, men man växer in i rollen.

Som distriktssköterska är man en liten sambandscentral. Vad som än händer så ringer folk till sköterskan.

– Ingen dag är den andra lik. Det är ständigt nya utmaningar och man får utmana sig själv. Det kan vara allt från att det inte finns tillräckligt med mediciner, anhöriga som inte har möjlighet att hämta ut, som bor långt bort, kanske brist på ekonomiska resurser.

Gott humör viktigt

Carolina återvände för ett tag sedan till Staffanstorps kommun efter att ha provat en tjänst på en annan ort.

– Jag bytte till Trelleborgs kommun ett tag. Men jag sökte mig tillbaka hit efter ungefär ett år. Jag tycker om att jobba i en liten kommun som Staffanstorp och vi är ett trevligt gäng och vi har även ett omfattande och fint samarbete med vårdcentralen.

För Carolina är det goda humöret viktigt:

– Jag representerar vår yrkesgrupp, hemsjukvården och kommunen. Även om jag har en dålig dag får det inte gå ut över våra patienter. De som vi går hem till är personer som inte själva kan ta sig till vårdcentralen. De är sjuka, har smärtproblematik, ibland ångest och ensamhet. Så jag tänker att då måste jag ju försöka förgylla deras dag.

– Är man bara lugn, flexibel, stresstålig och har tålamod så är detta ett jätteroligt yrke.

Inom hemvårdsteamen och även hos de privata hemvårdsalternativen ingår bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.

– Det är annorlunda att jobba inom hemsjukvården än inom slutenvården, eftersom vi är gäster i någons hem. Det är ett fritt jobb, ibland litet ensamt, säger teamledare Jessica Sjöstedt på Staffanstorps kommun.

– Vi har alltid en viss liten omsättning på sjuksköterskor. Men just nu har vi förhoppningsvis inom kort fullt. Vi har hittills haft tur som fått sökande till de lediga tjänster vi haft.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt