Vigsel i Rådhuset i sommar?

Bröllop. Foto: Tamara Menzi by Unsplash

Sommartid är bröllopstid. Många brudpar väljer att gifta sig på sommaren, såväl i kyrkan som borgerligt.

– Varje år brukar ett 50-tal brudpar låta sig vigas av våra borgerliga vigselförrättare i Staffanstorps kommun, berättar Malgorzata Szczepaniec och Linda Baas Johansson på Medborgarkontoret i Staffanstorp.

– De som vill gifta sig genom oss har flera vigselförrättare att välja mellan. Nytt för i år är att man nu även kan bli vigd av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), berättar Malgorzata.

Tidigare har många av vigslarna skett på sjätte våningen men i samband med ombyggnaden av rådhuset har de flyttats till en lokal på första våningen.

– Det finns ju även många andra fina platser och lokaler runt om i kommunen, som Balders hage, Gullåkra naturområde, vissa väljer att vigas på Hemvärnsgården och Gästis. Minst två veckor före vigseln måste alla papper vara klara och inlämnade. Det kostar ingenting att vigas i rådhuset.

– Särskilt på sommaren med alla semestrar är det viktigt att vara ute i god tid. Det kan vara svårt att få just det datum och den vigselförrättare man önskar, säger Malgorzata.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt