När gården kallar ställer bygden upp

Hemvärnsgårdens bygdeförening är hjärtat i hela bygden med medlemmar långt utanför Kyrkheddinges gränser. När något ska fixas eller renoveras på gården ställer hela bygden upp.

– Att skapa en mötesplats är bygdegårdsrörelsens viktigaste uppgift, säger Jenny Schultz, kassör, Martina Rosdahl, sekreterare och Magnus Clarin, ordförande.

– Vi har så otroligt roligt ihop och alla känner varmt för huset.
För allmänheten är Hemvärnsgården mest känd som en av de bästa festlokalerna i kommunen med plats för 150 personer. Här firas allehanda bemärkelsedagar, bröllop, dop och andra stora begivenheter.

Men Hemvärnsgårdens bygdeförening har även en omfattande intern medlemsverksamhet. Totalt är man idag 527 medlemmar. Alla kan bli medlem oavsett var man bor och medlemskapet är just nu gratis.

– Vi har även medlemmar i USA och Holland, säger Magnus.

Kärnan i upptagningsområdet är invånarna i bygden runt Kyrkheddinge, i hela Staffanstorps kommun, i Dalby men även ännu längre utanför kommungränsen.

– Vi är nio aktiva i styrelsen och vi har fördelat arbetet mellan oss i olika roller, vem som gör vad i huset och tar hand om det dagliga arbetet och den dagliga driften, såsom en fastighetsskötare, en trädgårdsskötare, en sekreterare och en kassör.

– Men utöver detta har vi ett stort nätverk bland medlemmarna som ställer upp mangrant och ideellt och hjälper till med allt, putsa, måla, bygga, vi har medlemmar med elbehörighet, golvläggare, snickare och tapetserare.

Hemvärnsgårdens bygdeförening startades 1954 i samband med att man tog över dåvarande prästgården i Kyrkheddinge.

Föreningen är medlem i Bygdegårdarnas riksorganisation som organiserar 1 425 bygdegårdar med totalt 250 000 medlemmar.

Ungdomssektion

– Vi har ganska nyligen haft ett slags paradigmskifte i föreningen, från att ha fokuserat på att rusta upp gården, måla, lägga om golv och liknande börjar vi nu inrikta oss mer på att utveckla vår medlemsverksamhet.

Bland annat håller en ungdomssektion på att dras igång.

– Många av oss på landsbygden har fina ungdomsminnen från bygdegårdarna och vi vill gärna att även dagens unga ska får med sig fina minnen härifrån, säger Magnus Clarin.

Det händer redan en hel del under året, det kan vara buggkurser, yogakurser, afterwork eller medlemspub. Man har stora medlemsfester; vårfest, höstfest och nyårsbaluns.

I våras genomfördes det första Kyrkheddingeloppet med 175 deltagare i olika åldrar som sprang en mil, halvmil eller ett knattelopp på en kilometer.

– Vi ses även ibland lite mer spontant på gården för att se finalen i Schlagerfestivalen eller ishockey-VM tillsammans.

Bakluckeloppis 4 juni

Sju gånger om året är det bakluckeloppis, en viktig inkomstkälla.
Det är fri parkering för alla besökare, den som vill sälja får betala 100 kr för att öppna bakluckan eller 150 kr för släp.

Kommande loppisdatum är 9 juli, 13 augusti, 3 september och 1 oktober.

Festlokalerna bokas via krögaren på Mi & Ni.

hemvarnsgarden.com kan du läsa mer!

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt