Sveriges mest lästa författare till Uppåkra!

Halvdan Viking. Bokomslag: Bonnierförlagen

På torsdag och fredag (14-15 september) kommer barnboksförfattaren, som ligger bakom bokserien LasseMajas detektivbyrå, Martin Widmark, tillsammans med illustratören och arkeologen Mats Vänehem att gräva på Uppåkra.

Skälet är att bokserien Halvdan Viking hittat sin inspiration från det gränslösa Uppåkra. Vem vet vad Martin och Mats kommer hitta när de gräver, kanske ledtrådar för karaktärerna Halvdan och Meia att använda i framtida böcker?

Martin Widmarks böcker har sålts i åtta miljoner exemplar och lånas ut runt två miljoner gånger varje år på svenska bibliotek. Detta gör honom till Sveriges mest lästa författare. Den största succén har varit LasseMajas detektivbyrå.

Martin har även skapat karaktärer som har sina rötter djupt ner i den skandinaviska historien. Halvdan och Meia är två barn i bokserien om Halvdan Viking. De möts över gränserna mellan Östbyn, där man trodde på asagudarna och Västbyn som var kristen. Där det egentligen inte borde finnas kontakt, växer en gränslös vänskap fram.

Den gränslösa vänskapen andas samma gränslöshet som förmedlas på Uppåkra idag och författaren och illustratören kommer därför att delta i utgrävningarna på Uppåkra.

– För mig känns det stort att få komma hem till karaktärerna Halvdan och Meia. Att få gräva på den plats där de bodde gör att jag kan få fler uppslag till den vänskap som är lika viktig då som nu, säger Martin Widmark.

Arrangemanget är inte öppet för allmänheten, men elever från Uppåkraskolan i Hjärup och Mellanvångsskolan i Staffanstorp är särskilt inbjudna till att närvara vid Martin Widmars högläsning ur Halvdan Viking.

Kontakt

Karin Nilsson, verkställande ledamot, 070-892 21 99, karin.nilsson@uppakra.se

 

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »