Nu kan barnbokshemligheten avslöjas: – Halvdan Viking bor i Uppåkra!

– Det känns att det viskar under fötterna här. Uppåkra är en fantastisk historisk plats som inspirerat oss redan från början i våra berättelser om 10-årige Halvdan Viking, säger författaren Martin Widmark och illustratören och arkeologen Mats Vänehem.

Första boken om den tioåriga vikingapojken Halvdan kom redan 2012 och sedan dess har det blivit ytterligare nio böcker.

I nästa bok och i en film som ska spelas in 2018 med bland annat Peter Haber i en av huvudrollerna kommer Halvdan Vikings hemvist att vara Uppåkra i Staffanstorps kommun.

– Ja, det är här han bor, avslöjar Martin Widmark och berättar att den tionde boken blir en kombinerad faktabok och äventyrsberättelse som handlar om när Halvdan kommer till Uppåkra.

Gränslös vänskap

I berättelserna möts de båda vikingabarnen Halvdan och Meia över de förbjudna gränserna mellan Östbyn, där man trodde på asagudarna och Västbyn som var kristen. Här växer en gränslös vänskap fram.

– Alla beståndsdelarna ramlade på plats på allvar i somras då jag var här på besök och fick en guidning av arkeolog Sofia Winge, säger Martin Widmark. Jag upptäckte att det fanns så himla många beröringspunkter mellan Uppåkra och miljön i våra böcker.

– Nu ska vi gifta ihop berättelserna, säger han. Halvdans hemby Östbyn är helt enkelt Uppåkra. Meias hemby Västbyn är Lund.

– Det är så intressant med de båda ytterligheterna Uppåkra och Lund, säger de båda författarna. Uppåkra var en hednisk plats där man tillbad hedniska gudar och sedan flyttade man till Lund på 1000-talet och där tillbads Kristus. Den förflyttningen av makten är intressant.

En dröm för UAC

Haldan Vikings Uppåkraförankring innebär förstås en fantastisk draghjälp och chans till ytterligare marknadsföring för Uppåkra arkeologiskt center (UAC) som redan satsar mycket på barn genom omfattande samarbeten med skolorna.

– Det är dröm detta, jag bara sitter och myser, säger verkställande styrelseledaot i UAC Karin Nilsson.

– Verkligen fantastiskt, säger arkeolog Sofia Winge på UAC, för fortfarande måste vi kämpa för att få upp Uppåkra på kartan.

I torsdags och fredags besökte Martin Widmark Uppåkra för att gräva tillsammans med arkeologer från Lunds universitet och samtidigt träffa och ha högläsning ur sina böcker för särskilt inbjudna skolbarn från Uppåkraskolan och Mellanvångsskolan.

Widmark är Sveriges mest lästa författare och är upphovsmannen bakom storsäljarna LasseMajas detektivbyrå innan han inledde berättelserna om Halvdan Viking. Totalt har hans böcker hittills sålts i åtta miljoner exemplar i Sverige och lånas ut runt två miljoner gånger per år på svenska bibliotek.

Blev om tumlad

– När jag gick igenom forskningen kring vikingatiden snubblade jag över Uppåkra och vad som händer i utgrävningarna här. Jag blev ganska omtumlad när jag kände hur otroligt rik den här delvis outforskade ytan är, det är det som gör den så himla spännande. Det känns att det viskar under fötterna här.

Hans medförfattare, kollegan, illustratören och arkeologen Mats Vänehem arbetar parallellt med att gestalta det nya vikingamuseet Vikingaliv i Stockholm där också Uppåkras järnåldersstad finns representerad.

– Det är fascinerande med en plats som varit så aktiv och så central och spännande under mer än 1 000 år och som sedan begravts, fallit i glömska och i princip levt en törnrosasömn ända fram tills idag, säger Mats Vänehem.

Text för StaffanstorpsAktuellt: Ivar Sjögren