”Medborgare, ta er tid och njut!”

– Jag hoppas att många Staffanstorpare ger sig tid att se hur fint kommunen sköter om sina planteringar, träd och rabatter, för det är fullständigt gratis att öppna ögonen och njuta av allt!

Det är Kirsten Nilsson, en av kommunens medborgare, som spontant tar kontakt och vill berätta hur glad hon är över hur fint och genomtänkt park- och naturområdena sköts om i kommunen.

– Jag förstår inte varför man måste ta sig till skogen för att komma ut, jag kan ju bara gå rakt ut och runt och njuta.

– Kanske är man lika noga i andra kommuner, men jag bor här och ser detta och vill så gärna berätta hur mycket jag uppskattar det!

Kirsten fortsätter:

– Vi har någon inom kommunen som tänker till ordentligt och de kan gott få veta att det finns medborgare som uppskattar deras arbete!

Hon påpekar att hon alltid hittar något som är intressant året runt.

– Det är fantastiskt med träden som står i grupper och blommorna som bara väller upp vid Vikhemsområdet, man blir jättelycklig, säger hon.

Kirsten är framför allt nöjd med att buskagen längs gångvägarna rensas regelbundet och går att se igenom.

– Jag åker alltid buss och när jag går hemåt längs gångvägarna känns det skönt att ingen kan gömma sig bakom buskarna, säger hon.

Just gångstråken har en speciell plats i hennes hjärta.

– Här är så vackert att vandra runt i Staffanstorp, säger hon. Det finns så fantastiskt fina gångstråk och fina bänkar att pausa på. Man kan gå 300 meter till en bänk och sedan tillbaka. Eller så kan man gå längre sträckor.

Hon har en idé:

– En tanke jag haft är att man kunde lägga en friskvårdsslinga för gång och stavgång där byn är som vackrast och märka ut olika punkter med bokstäver. Så kan vi som bor här säga till varandra att ”vi träffas vid E och så går vi till G”. Kanske någon då vill börja redan på C och sammanstråla med oss andra vid E… Det finns mycket att spåna kring.

Kirsten har bott i Staffanstorp sedan 1969 och har verkligen sett utvecklingen.

– Här har blivit allt finare, säger hon och visar runt till sina favoritplatser, rondellen och buskagen vid gamla Malmövägen, planteringarna mellan vårdcentralen och busshållplatsen, vallen vid Västanvägen där buskar i olika färger och nivåer utgör mönster och de nyanlagda planteringarna och alla vackra röda och gula blommor vid nya Vikhemsområdet.

– Jag tycker det är så spännande med allt som händer, inte minst på Sockerbruksområdet. Det är spännande med ett samhälle i utveckling, säger hon.

När parkingenjörerna Karl Andersson och Linnea Saarela samt kollegan Pär Larsson på tekniska enheten på Staffanstorps kommun får höra Kirstens beröm blir de glada och tackar för berömmet.

– Vad roligt att vårt arbete uppskattas, säger de samstämt och tillägger:

– Det är sant, vi försöker göra ett genomtänkt arbete och vi för noggranna blomsterscheman som visar blomningen över årstiderna.

– Det ska alltid finnas något som är intressant att njuta av året om, något som blommar tidigt, något på sommaren och några trevliga höstfärger och vi jobbar mycket med till exempel olika nivåskillnader och olika form och textur på blommor och blad.

Det enda Kirsten inte är riktigt nöjd med är en trasig gatlykta nära hennes hem.

– Den har inte fungerat på ett tag. Men det kanske du kan anmäla, säger hon till vår reporter.

Vi lovar förstås att föra felanmälan vidare.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt