Jag vill jobba med stora samhällsfrågor

– Jag tycker det är extremt roligt att jobba med relationen mellan idrott och samhälle, säger Gustav Plantin, ordförande i Staffanstorp United.

Namn: Gustav Plantin
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande, läser första terminen på international business & politics vid handelshögskolan i Köpenhamn, Copenhagen Business School
Aktuell: Ordförande i Staffanstorp United
Fritidsintressen: ”Sport- och samhällsfrågor. Satt tidigare i ungdomsparlamentet i Staffanstorp. Idag tar fotbollen väldigt mycket tid, men förr har jag även spelat musik, både trumpet och piano. Extra roligt med både idrott och musik är att de förenar människor från olika bakgrunder”
Familj: Mamma, pappa, två systrar, flickvän
Bor: Särslöv

I somras fick han ett av Staffanstorps kommuns tre barn- och ungdomsledarpris för sin insats i sammanslagningen mellan fotbollsrivalerna Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF.

Staffanstorp Uniteds unge ordförande Gustav Plantin är uppvuxen i Särslöv, har gått i Tottarps skola, Mellanvångsskolan och Hagalidskolan.

– Min morfar och mormor var lärare i Tottarp, mamma är uppvuxen i skolhuset, berättar han.

Efter gymnasiet i Malmö jobbade han en tid på restaurang Allé på Österlen, och vikarierade parallellt som högstadielärare, innan han därefter reste fem månader i Asien och Australien. Han kom hem från resan våren 2016 och samtidigt såddes det första fröet till sammanslagningen.

Parallellt med universitetsstudier i statskunskap dök Gustav helhjärtat in i uppdraget.

– Vi var en liten grupp som drog upp de stora dragen.

Gemenskap och integration

– Tidigare har man i båda klubbarna ofta talat om ”klubben på andra sidan Malmövägen” berättar han. Det har tidvis funnits en hård rivalitet mellan KIF:s och GIF:s unga spelare.

– När jag satt som ungdomsordförande i GIF fick jag ibland samtal från föräldrar och lärare som vittnade om hårt skolklimat med mycket munhuggning och det har hänt att barn tvingas byta skola eftersom de spelat i ”fel” lag.

– En sammanslagning bidrar starkt till att stärka gemenskapen i Staffanstorp och hade tre huvudsakliga skäl: Först och främst tog vi hänsyn till de sociala orsakerna, där många handlade om att förbättra det sociala klimatet i byn.

Ett annat skäl är att de två klubbarna inte riktigt klarat att behålla lag i alla årskullar.

– Det saknades ofta hela årskullar. Ofta startade lagen med 20 spelare i varje kull, men konkurrensen mellan klubbarna ledde inte sällan till att antingen det ena laget, eller båda slutligen utarmades helt. I längden blev det inte hållbart.

Sedan beaktades självfallet även en rad ekonomiska fördelar.

– Fotbollen har ett stort samhällsansvar, den håller oss i rörelse, för oss samman och är inte minst en av de starkaste krafterna när det gäller integration. Nu blir det enklare att ta det ansvaret, säger Gustav.

Ingen elitsatsning

Sammanslagningen har framförallt fokus på bredd.

– Detta är absolut ingen elitsatsning utan en satsning för att fånga upp alla som annars skulle slutat med fotbollen, eller lämnat.

– Nu har vi många ungdomar i rörelse, 40-65 i varje kull, från Fotbollskolan för fem- och sexåringar, hela vägen upp till A-lag.

I seriesystemet ligger Uniteds nuvarande A-lag bland toppen i division fyra. Det finns även ett A-lag i division sju, men det är mer ett oldboyslag.

– Vi försöker hela tiden bredda vår verksamhet i nya United. Vi har oldboys och motionsfotboll och nyligen startade vi även allmän föräldraträning.

Totalt har Staffanstorps United 800 aktiva medlemmar; nästan 650 spelare och nära 150 ledare på olika nivåer inom klubben.

Fotboll för alla

Gustav själv slutade med den aktiva fotbollen för knappt två år sedan.

– Jag har spelat sedan jag var sex år men slutade när jag flyttades upp i A-laget. Då ringde ordförande i GIF Helen Rickard och frågade om jag vill engagera mig i styrelsearbetet, säger han.

Och på den vägen är det. Gustav ledde arbetet med sammanslagningen och är i dag en superung ordförande i nya klubben, med hög ambition och många idéer.

– Jag vill att fotboll ska vara litet mer än bara fotboll. Jag vill göra Staffanstorp United till litet mer än bara en fotbollsklubb.

– Nu etablerar vi samarbete med Friends som ska utbilda våra ledare i barnens perspektiv och jobbar förebyggande mot mobbing. Det blir ett sätt att bygga vidare på en av sammanslagningen viktigaste orsaker.

– Vi har även startat upp Fotboll för alla, ett lag för barn med funktionsvariationer. Idag finns en handfull klubbar i Skåne som driver sådan verksamhet. Vårt lag träffas varje lördag för att spela lekfull fotboll och deltagare kommer även från andra kommuner för att vara med.

– I höst planerar vi att ordna en samlingsdag här på Staffansvallen för samtliga lag i Skåne för barn med funktionsvariationer.

Gustav uppehåller sig gärna vid Staffansvallens möjligheter:

– Vi har fantastiska förutsättningar här på vallen och sammanslagningen har gjort att det finns möjlighet för varje barn att spela efter sina egna förutsättningar.

Din framtid ser spännande ut. Vad tror du att du gör om tio år?

– Svår fråga. Det är så mycket jag vill göra. Men jag vill på något sätt gärna jobba med större samhällsfrågor. Jag har alltid engagerat mig i frågor som jag tycker är intressanta och arbetet i klubben är ett exempel på uppdrag där nya världar öppnar sig.

– Idrottsrörelsen i Staffanstorp är stor och viktig med stort inflytande, och med det följer även ett stort samhällsansvar. Det är jättekul och ett supertillfälle för mig att få jobba med samhällsfrågor och få chans att vara med och påverka något till det bättre.

Text: Ivar Sjögren för StaffanstorpsAktuellt