Lärarförbundets skolranking är nu officiell

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 13 olika kriterier. 

I Staffanstorps kommun har flera resultat höjts jämfört med tidigare nivåer; i kommunen finns gott om behöriga och legitimerade lärare, 234 st lärare med legitimation (92,86%), och lärarlönerna ligger högt. Trots detta sjunker kommunen något i rankingen från plats 60 till plats 67 av 290.

Lärarförbundets rankning blev Vellinge ”Bästa skolkommun”, följd av Orust (2) och Ovanåker (3). Osby kommun hamnade på en åttonde plats medan Lomma och Lund kommun delade på plats tio.

Vad är ”Bästa skolkommun”?

Sedan 2002 utser Lärarförbundet årligen Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 13 olika kriterier, varav sju handlar direkt om eleverna. Rankningen är uppbyggd på statistik från SCB, Skolverket, Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Till grund för rankningen Sveriges bästa skolkommun ligger tretton kriterier som Lärarförbundet anser vara viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat, bland annat utbildade lärare, lärartäthet, lärarlöner, andel barn i förskola, betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9 och andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

2 kommentarer till Lärarförbundets skolranking är nu officiell

 1. Hur kommer det sig att kommunen gått från att vara 4de bästa 2013 till 67 2017?
  Om man jämför med Lomma 13de bästa 2013 till 10de 2017.
  Lönen är högre i staffanstorp gått från 89 de till 29, lomma har stått stilla på 58de plats.
  Det som kan vara förklarande är friska lärare där staffanstorp ligger bland de sämsta 234 av 290, lomma har förbättrat sig från 126 till 79de. Från 2013 har läraretätheten sjunkit från en 98de till 209 där finns nog det förklarande. Det blir inte bättre med färrelärare även om lönen är högre☹️

  1. Instämmer med Mikael!
   När Staffanstorp samtidigt lägger rejält med resurser på skolan i jämförelse med många andra kommuner så borde man ju snarare ta fram ett ”kris-paket” för att se till att spendera pengarna väl.

   Någonstans går ju resuserna fel, hur kan man annars tappa i ranking så rejält på bara tre år?


 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »