Vernissage för Adrian Malmgrens utställning

Trans och stolt Foto och licens: Digitalt tryck av Adrian Malmgren

Staffanstorps konsthall är glada för att kunna visa ett urval av Adrian Malmgrens verk, med start lördage 7 oktober. Vernissagen invigs kl. 11 av Magnus Lunderquist (KD), vice ordförande i Kultur och fritidsnämnden. Därpå berättar Adrian Malmgren själv om sitt konstnärskap.

Adrian Malmgren har skapat serier och illustrationer med transrepresentation i åtanke sedan han kom ut som transperson 2015. Med sina berättelser och verk vill han lyfta transpersoners existens och skapa kultur som porträtterar transpersoner på samma premisser som icke trans personer.

– Jag önskar att jag hade sett mig själv återspeglas i samhället när jag växte upp, det hade varit till stor hjälp för min egen resa. Därför skapar jag den representation jag själv hade behövt se och ger den till andra igenom mina serier och illustrationer. Ingen har rätt att definiera dig utom du själv och med konstverk som hyllar den rätten hoppas jag kunna stärka och öppna ögonen på dem som tar del av mitt skapande.

Adrian Malmgren är serietecknare och transaktivist, och hans utställning på Staffanstorps konsthall är en del av Bästa Biennalen som pågår i hela Skåne 21 oktober till 7 november.

Malmgrens bilder rör sig kring frågeställningar om kön, identitet, erotik och motstånd. Adrian Malmgren, född 1986, har studerat vid Serieskolan i Malmö och har arbetat som frilansande illustratör och serietecknare sedan 2011. Malmgren brinner för frågor som rör queerrörelsen och vill belysa vikten av att kunna vara den man är utan att behöva klandras av samhällets normer. Han är utöver konstnär och aktivist även en ofta anlitad föreläsare.

Utställningen ”Wicked Hero; inkludering i vardag och berättandepågår 7 oktober – 22 november.