Uppåkradagen flyttar från Uppåkra till Uppåkraskolan!

Flygfoto över Uppåkra Foto och licens: Mattias Andersson

Nu på fredag, den 13 oktober, är det dags för den klassiska Uppåkradagen. Men för första gången i historien är den inte på Uppåkra arkeologiska center. Detta år är Uppåkradagen på Uppåkraskolan.

Genom det unika samarbetet mellan skolan och arkeologiska centrat kommer nu barn från Uppåkraskolan att visa på de kunskaper de fått.

Vill du lyssna på lanseringen av den nya Uppåkralåten? Vill du lyssna på sagor av Peter Gråe? Vill du se när barnen springer det historiska Uppåkraloppet? Vill du veta mer om det senaste i utgrävningar i närområdet? Då är du välkommen nu på fredag kl. 14-17 på Uppåkraskolan i Hjärup.

I samband med invigningen av Uppåkraskolan i september 2016 startade ett nytt samarbete mellan skolan och Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center. Barn och lärare ska kunna ta del av Uppåkras spännande historia och använda den för att förmedla olika ämnen i skolan.

Barnen på Uppåkraskolan kan också agera testgrupp för teknisk utveckling av förmedlingsteknik som stiftelsen utvecklar. Malmö Högskolas forskare finns med som resurs i detta arbete.

Då vi har ett så tätt samarbete kändes det naturligt att i år förlägga Uppåkradagen på Uppåkraskolan, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot på Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center. Barnen har arbetat med Uppåkras historia på ett spännande sätt och detta kan vi nu visa dels för föräldrar men även för allmänheten.

Vi vill öppna upp skolan och visa på de spännande arbeten som våra barn gjort och samtidigt finns pedagoger från Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center med, berättar Ulrika Narling, skolans rektor. Ska bli extra roligt att barnen är med och skapar en egen Uppåkralåt med en riktig musikproducent, berättar Ulrika vidare.

Projektet är ett samarrangemang mellan Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center, Uppåkra Café, Uppåkraskolan, Uppåkra församling och Uppåkras vänförening.

Schema för dagen är följande:

14-17.30 På Uppåkraskolan i Hjärup
18-18.30 Avslutning i Uppåkra kyrka. Musik kyrkan – Skatter i ord och jord

Uppåkras klassrum och skolgård fylls under denna dag med en mängd aktiviteter:

  • Skapa en unik Uppåkralåt tillsammans med musikproducenten Oscar Gustafson
  • Tipsrunda med frågor om fornlämningen i Uppåkra
  • Eleverna håller guidade visningar av asken Yggdrasil
  • Gjut ett vikingatida smycke med Emil Falck från Vikingatider
  • Sagostund med Peter Gråe från Vikingatider
  • Högläsning ur Halvdan Viking
  • ”Discotovning” till musik av Vikingarna.
  • Filmvisning- elevernas produktioner från elevens val
  • Testa på memory/kahoot
  • Spela schack

Uppåkra Café håller öppet i skolans cafélokaler

14.00-14.30 Prästen Johanna Öhman föreläser om ”Blåtand, Tveskägg och den okände guden” (för den yngre publiken)
14.45-15.30 Uppåkraloppet runt nya parken! Man kan vinna signerade böcker av författaren till Halvdan Viking och Lasse Majas detektivbyrå.
16-16.45 Arkeologen Håkan Aspeborg föreläser om ”Järnålder i Staffanstorp-mer än centralplatsen” (för den vuxna publiken)
17-17.30 Vinstutdelning och Uppåkralåten presenteras!
18.00-18.30 Avslutning i Uppåkra kyrka. ”Skatter i ord och jord”

För mer information, kontakta:
Karin Nilsson, Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center, tel 0708-92 21 99, Ulrika Narling, Uppåkraskolan, tel: 0721-72 98 85,
PG Hansson, Uppåkra Församling, tel: 0705-61 73 13