Sjuka träd i parken i Nevisborg

Flera av hästkastanjerna som är planterade utmed den stora fyrkantiga gräsytan i Nevisborg har blivit angripna av kastanjeblödarsjukan.

En besiktningsman har tagits in för att bedöma trädens vitalitet och bedömningen visar att flera av träden är i så dåligt skick att de behöver bytas ut. Arbetet med att fälla de sjuka kastanjerna har nu påbörjats och hela arbetet planeras pågå under 2,5 vecka framöver.

Samtliga träd kommer att ersättas med varierade arter och sorter såsom lind, körsbärsträd och lönn. Lind valdes för att ge höjd och grönska, körsbärsträden för att ge vacker blomning på våren och lönn för att ge platsen sprakande höstfärger. Genom att välja en större variation av arter minskar risken att så stor del av beståndet kommer behöva fällas på grund av sjukdom i framtiden.

Sjuka kastanjer Foto: Linnea Saarela

Kastanjeblödarsjukan syns ofta som en brunfärgad trögflytande vätska som rinner från sår på kastanjernas stam eller i grenverket. Ett träd som blivit angripet får stora sprickor i stammen, vilka även blir ingångsportar för svampangrepp som försvagar trädet ytterligare. När väl trädet blivit angripet brukar sjukdomsförloppet gå fort. Trädet blir med tiden alltmer försvagat och tillslut dör hela kronan.

Arbetet utförs av kommuns driftentreprenörer Green Landscaping AB.
Vid frågor går det bra att kontakta Tekniska enheten 046-25 11 00

Lämna en kommentar

Genom att kommentera godkänner du våra riktlinjer för kommentarer och du ger ditt samtycke (enligt dataskyddsförordningen) till att kommunen behandlar dina personuppgifter.

 • Kommentarer


  pool

 • Digital anslagstavla


  pool

  Här publiceras den information som tidigare funnits på den fysiska anslagstavlan utanför rådhuset. Du finner tillkännagivanden, kungörelser, justerade protokoll med mera. Läs mer »

 • Jobba hos oss


  pool

  Bli en av oss! Vi har runt 24 000 invånare att ge en god service till. Våra medarbetare är vår främsta styrka. Hos oss finns många olika yrkesroller och befattningar. Läs mer »

 • Evenemang


  violin

  Det finns mycket att uppleva och göra i Staffanstorps kommun. Här hittar du information och tips om kommande evenemang, såväl kommunens som andra aktörers. Läs mer »